Letették a voksukat (kommentár)

Bár az utóbbi hetek történéseit, a közvélemény-kutatások eredményeit folyamatosan figyelemmel kísérő elemzők szerint nem történt meglepetés a szlovákiai választásokon, a végeredmény nyomán kialakuló helyzet mindenképpen újszerű lesz, s Magyarországról nézve azért jócskán mutat meglepő elemeket.

Szente Ottó

Már azzal is, hogy Robert Fico azért kényszerül majd ellenzékbe, mert elapadt a nacionalista — ebben a relációban magyarellenes — társpártok támogatottsága. De kiesett a parlamentből a Magyar Koalíció Pártja is, s ez alighanem nem várt fordulat az új magyarországi vezetés számára, amely egyértelműen és nyíltan e formációt támogatta, szemben Bugár Béla Híd pártjával, amely viszont szép eredményt ért el, minden bizonnyal tagja lesz a jobbközép kormánykoalíciónak. Bugár akkor szakított az MKP-val, amikor az Csáky Pál vezetésével mindinkább a radikalizálódás irányába fordult, s azért választotta a Híd nevet, mert a megbékélést s nem a konfrontációt akarta zászlajára tűzni. Az eredmény most Bugárt igazolta, bizonyítva egyrészt, hogy a szlovákiai magyarok inkább a megbékélésre szavaznak, szívesebben néznek előre, mint hátra, másrészt, hogy lehet esélye a szlovák–magyar formációnak is. Szomszédunknál így most folytatódhat a Dzurinda-féle — Szlovákiát bezzeg országgá tevő — reformpolitika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!