Csodára vár a halálosan beteg kisfiú és családja

Pistiből első pillantásra csak egy dombocska látszik, összegömbölyödve fekszik a takaró alatt. Ágya mellett ott áll az oxigénpalack, ami megkönnyebbülést nyújt a nehéz percekben. Szentpéterúron járunk, egy menthetetlenül beteg 11 éves kisfiú családjánál.

Magyar Hajnalka

Leukémiában szenved, annak is egy ritka, rendkívül agresszív fajtájában. Anyja, Orsósné Homály Ibolya, és nevelőapja, Orsós György még hat másik gyereket nevel. Pisti a legidősebb, a többiek óvodában, iskolában vannak éppen.

- Nyolc hónapja szakadt ránk a baj, akkor kezdődött Pisti betegsége - szedi elő a mérhetetlen mennyiségű kórházi papírt, zárójelentést Ibolya. Az egyikre pillantva olvasom: T-sejtes lymphoma. Negyedik stádium...


- Az első három hónapban még bizakodó volt mindenki, talán meggyógyul Pisti, aztán kiderült, nem lehet rajta segíteni - folytatja az anya. - Nem is merték megoperálni. Kapta a kemoterápiát, de nem használt, legyengült, s inkább súlyosabbra fordult az állapota. Közben még egy agyi infarktus is elérte. Megkapott mindent, de rosszul reagált a szervezete a kezelésekre.

- Előtte semmi baja nem mutatkozott, olyan volt, mint bármelyik gyerek, rosszalkodott, játszott, soha nem panaszolta, hogy fájna valamije - fűzi hozzá nevelőapja. - Szeptemberben még elkezdte az iskolát, az osztályfőnöke is csak annyit tapasztalt, hogy fáradékonyabb. Aztán egyik nap föltűnt, hogy mekkora a hasa. A háziorvos Egerszegre küldött bennünket, ahol az ultrahang kimutatta, hogy a lépe benőtte az egész hasfalát. Átküldték Pécsre, az onkológiára, ott feküdt hét hónapig. Nem lehet ezt megemészteni...

A szülők munkanélküliek, Ibolya állami gondozottként nőtt fel. A férj, ami alkalmi munka akad elvállalja, de alapvetően a 120 ezer forintos családi pótlékból és a szociális segélyekből élnek. Vannak rá kilencen. Nem is szólva a Pisti betegségét övező kiadásokról, a rendszeres Pécsre utazás felemésztette a család tartalékait. A gyerekek közt nem Pisti az egyetlen beteg. Hatéves kislányuk súlyosan fogyatékos, egy másik, négyéves lányuk pedig elhalt vesével született, a pécsi gyereksebészeten távolították el a beteg szervet.


- Hiába van Pistinek közgyógyellátási igazolványa, a keret nem volt elegendő a gyógyszereire, többmindent csak úgy tudtunk megvenni, hogy a rokonság adta össze az árát - folytatja Ibolya. - Hiába kérünk segítséget az önkormányzattól, az a válasz, hogy nincsen rá keret.

- Amikor az oxigénpalack kiváltására kellett volna pénz, azt mondták, írjunk előbb kérelmet, s majd amikor lesz ülés, a testületi tagok eldöntik, hogy megkaphatjuk-e... Ha jóváhagyják... Ha! - folytatja keserűen a férj. - Mindössze egyszer kaptunk a segélyalapból 20 ezer forintot, amit vissza kell fizetni ötezrenként, máskor meg a krízisalaptól szintén 20 ezret.

Pistit egy hónapja adták haza Pécsről, a család és a kis beteg közös kérésére. Előtte lehetőségként felmerült a csontvelőátültetés is, de a papírokban ott áll feketén-fehéren, hogy e beavatkozás prognózisa is kifejezetten rossz.

- Csak szenvedett volna, nem akartuk ennek kitenni. Úgy döntöttünk, ha már semmi esély sincs a gyógyulásra, legalább ne kórházban legyen, hanem itthon - folytatja Ibolya. - A pécsi kezelőorvosa nyiltan elmondott mindent. Pistinek is. Nem könyű egy kisgyereknek ilyesmivel szembesülni... Rosszul viseli, de megmondta az orvosnak, hogy itthon szeretne meghalni. Így végleg hazaadták. Háromnaponta cseréljük rajta a morfiumtapaszt, ami a fájdalmait csillapítja.



Megpróbáljuk Pistit kicsalni a paplan alól. Közben megtudjuk róla, hogy jól tanult, az irodalom volt a kedvenc tárgya. A fiú, érthető módon nincs túl beszédes kedvében, de azért arra a kérdésre, hogy szeret-e focizni, csak előbújik a buksija. Hát persze, hogy szeret. Meg olvasni is. Mostanra azonban maradt a tévé, a rajzfilmek. Kedvenc?
- Mindegyik.. - halljuk végre a hangját.

Mit lehet mondani? Okosat semmit. Állunk az ágya körül, bénultan nézzük, ahogy ismét fejére húzza a takarót.

Aztán már pénzről nem is esik szó, csak arról, a csodára várnak. Hogy jelentkezik valaki, aki visszaadná a reményt.

- Tudjuk, a kórházi orvosok már nem tehetnek semmit. Megmondták, itt a vége. De hát 11 éves, nincs ez így rendjén... Annyi mindent hall, lát az ember a tévében, gyógynövények, miegymás... Hátha tud valaki neki is egy terápiát. Ez volna a kérésünk - mondja az apa.

- Meg a quad! - érkezik Pisti hangja a szoba mélyéről. S ebből megtudjuk, a testét, lelkét fogvatartó szörnyű teher ellenére is igazi gyerek maradt. Az a vágya ugyanis, hogy egyszer quadra üljön, s a négykerekű terepmotor nyergében visszakapjon valamit fiús álmaiból.


Irány az önkormányzat, ahol nagy munkában találjuk Györei Józsefné jegyzőt. Az ülőgarnitúrán két hatalmas stócban állnak a különböző támogatásokra benyújtott kérelmek. Szentpéterúron 1078-an élnek, a népesség 35-40 százaléka roma.

A család által felvetett gondokra válaszolva elmondja, a polgármesternek nincs kerete arra, hogy azonnali segítséget nyújtson, minden esetben a képviselőtestület dönt a segélyekről. Ha betegségről van szó, pénzbeli támogatást nyújtanak. Ami Pisti családját illeti, ők is megkapják mindazt, amire az önkormányzat erejéből futja. A gyerekek ingyen kapják a tankönyveket, egész évben ingyenesen étkeznek, a nyári ebédeltetést is megoldják. (A faluban 137 gyerek szorul rá, hogy a szünidőben is az önkormányzat gondoskodjon az étkeztetésükről.) Emellett óvodáztatási támogatásra, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre ugyancsak jogosult a család, utóbbi idén kétszer 5800 forintot jelent, gyerekenként. (Az önkormányzat saját iskolát és óvodát tart fenn, utóbbi telített, épp a harmadik csoport beindításán dolgoznak. Sikeresen pályáztak a felújítására.)

- Az önkormányzat évi 50 milliót költ a szociális ellátásokra, ez a költségvetésünk egyharmada - folytatja a jegyzőnő. - A faluban sokan részesülnek RÁT-ban (rendelkezésre állási támogatás), köztük Pisti nevelőapja is. Itt ugyanis csak az óvoda, az iskola, a posta és a helyi boltok jelentenek munkalehetőséget. Gyakorlatilag nincs száz ember a településen, aki eljár a faluból dolgozni... Együttérzünk a családdal, de a lehetőségeink korlátozottak. Pisti egészségét pedig végképp nem tudjuk visszaadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!