Zala megye legjobb diákjainak seregszemléje (képgalériával frissítve)

Évek óta jóleső izgalommal telik meg a Zalai tehetségígéret elnevezésű vetélkedés színhelye, mely ezúttal a nagykanizsai HSMK volt szerdán. A diákok és a bírálók is tartalmas napot töltöttek együtt.

Szabó Judit

 A zalai általános és középiskolák minden tanévben szívesen tesznek eleget a kérésnek, küldjék el legjobb tanulóikat a mára hagyománnyá vált, s a szokványostól eltérő megmérettetésre, amely a kitűnő tanulmányi előmenetelen túl, a sport, a művészet, a diákélet területén kiemelkedőt nyújtó fiatalok közül is a legjobbakat kutatja.

A Zala Megyei Pedagógiai Intézet szervezésében immár hét esztendeje zajló megmérettetésre szerdán a kanizsai művelődési házban került sor. Az általános iskolai korosztályból az előzetes válogatás után 16-an mutatkoztak be a szóbeli fordulókon a Kiss Albert igazgató (Zalabéri Általános Iskola) vezette zsűri előtt.


A tizennégy Zalai tehetségígéret címre pályázó középiskolás zsűrijét Szűcs Gergely igazgató (zalaegerszegi Kölcsey-gimnázium) vezette. Ez utóbbiban foglalhat helyet évek óta e sorok írója (Arany Horváth Zsuzsa) is, s lehet közvetlen szemtanúja, mennyi okos, szép, különleges, talpraesett, sokra hivatott gyerek nő föl a szemünk előtt, akik messze viszik Zala hírét.

Idén Hévíz, Keszthely, Zalabér, Letenye, Nagykanizsa, Zalaegerszeg és Söjtör alapfokú iskolái képviseltették magukat, míg a „felsőházban” Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely és Zalaszentgrót diákjai versengtek. Miután Panácz Ágnes, a Zala Megyei Pedagógiai Intézet munkatársa kilenckor megnyitotta az idei rendezvényt, a szóbeli feladatok ismét prezentációra épültek. Amelyből kiviláglott, a diákok könnyedén hajtják uralmuk alá a technikát, így a kivetítőn sorjáztak a komoly előadások képei: kémiai képletek, sportfotók, idézetek támasztották alá a mondandót. A középiskolások például a közjó fogalmát értelmezték, s vonatkoztatták a maguk életére, tehetségére. Végül a két korosztályból hat-hat diák nyerte el a Zalai tehetségígéret címet. Az általános iskolás jelentkezők közül Augusztinyi Dániel, Cseh Németh Rafael, Kóbor Mercédesz, Molnár Marcell, Richter Zsóka és Varga Döniz bizonyult a legjobbnak, míg a középiskolás korosztály nyertes tehetségei Bödör Bence, Mihálka Éva Zsuzsanna, Nikolics Zsuzsanna, Szabados Márta, Szabó Gergely és Tamási Mátyás.

A diákok könyvjutalmat kaptak, de június 2-án, az egerszegi színházban sorra kerülő ünnepi díjkiosztón további meglepetés vár néhányukra. 

Ezek is érdekelhetik