Tüntetők ellen mozgósítottak Thaiföldön - több halott

A kormányfő távozását követelő thaiföldi tüntetők táboránál csapatösszevonásba kezdett a helyi hadsereg szerda reggel, Bangkokban. A katonák később behatoltak a táborba.

MTI

Két tüntető meghalt szerdán a thaiföldi fővárosban, Bangkokban, amikor páncélosok fedezetében katonák hatoltak be a vörösinges tüntetők táborába.
Az esetről az AFP francia hírügynökség fotoriportere számolt be. Az AP amerikai hírügynökség fotósa ugyanakkor azt közölte, hogy három újságírót értek lövések a hadsereg támadásában.
A riporter a három újságírót egy kórházban látta néhány órával a hadsereg ostromának kezdete után. Egyikük már halott volt.

A hadsereg mozgósított

A francia hírügynökség egyik fotóriportere és több szemtanú is erről számolt be, majd egy televíziós állomás bekapcsolódott az események közvetítésébe. Egy tüntetővezér ellenállásra szólított fel, ha a katonák a támadást kezdenének.
Legkevesebb tizenkét  páncélozott csapatszállító harcjármű és kamionokkal érkező katonák sokasága sorakozott fel a vörösingesek barikádjainál. Két páncélozott jármű már közvetlenül a barikádok előtt foglalt el harcálláspontot.   
A hadsereg egyik szóvivője, Szunszern Kevkumnerd ezredes  nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a kormányerők ezzel a tüntetők elleni végső roham előkészítését kezdték volna meg. "Egyetlen kérdésre sem válaszolok" - mondta. 
Ugyanakkor hangosan beszélőkön folyamatosan arra szólítják fel a barikádok mögött táborozókat, hogy haladéktalanul hagyják el a helyszínt. 
Nattavut Szaikua, a vörösingesek egyik vezetője azonban kérte a  tüntetőket, hogy ne hátráljanak. A tüntetővezér félelmei szerint a hadsereg rohama hamarosan megkezdődik.
A kormány kedden elutasította a tüntetők tárgyalási javaslatát, s - mint közölte -  mindaddig nem áll szóba velük, amíg a vösösingesek a főváros szívében táboroznak. Az ellenzék vezetői viszont elfogadták, hogy a parlament felsőházának közvetítésével kezdjenek ismét tárgyalásokat a kormánnyal. 
Az utcai harcok múlt csütörtöki kiújulása óta 38 ember halt meg, és mintegy 300 megsebesült a thaiföldi fővárosban zajló ellenségeskedésekben. A vörösingesek hétfőn még az ENSZ közvetítését kérték, ezt azonban a kormány elutasította. A szenátus 64 tagja ezután ajánlotta fel közvetítését, egyúttal tűzszünetre szólítva fel a szemben álló feleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!