"Hogy ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni" (frissítve)

Nyíltan romaellenes óriásplakátokkal indította útjára választási kampányát a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Az óriásplakátok, amelyeken egy elhízott, tetovált roma fiatalember fényképe alatt a "Hogy ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni" felirat található, kedden délután jelentek meg egész Szlovákiában.

MTI

A szlovák államfő, a kormány, a hatóságok és a politikai pártok többsége szerda estig nem reagált az ügyre. A Magyar Koalíció Pártja (MKP), a Híd polgári párt, Berényi József, a parlament emberi jogi bizottságának MKP-s elnöke és néhány roma szervezet azonban a nap folyamán élesen bírálta az óriásplakátokat, uszítónak, elfogadhatatlannak, törvénysértőnek minősítette azokat. Az MKP felszólította a szlovák főügyészt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az ügyben.
   
Az euroAWK társaság, amely a plakátállványok tulajdonosa, délután sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Bejelentette: saját költségei terhére egész Szlovákiában leragasztja a plakátokat, s elhatárolja magát a kampány ilyen módjától. Nem hivatalos értesülések szerint országszerte mintegy három tucat ilyen óriásplakátot helyezett el a Szlovák Nemzeti Párt.

A Sme című liberális pozsonyi napilap szerdai kommentárjában élesen bírálja az SNS-t, azt állítja, hogy az óriásplakátok rasszista színezetűek, s a pártot fel kellene oszlatni, és be kellene tiltani. Ugyanakkor szükségesnek tartja, hogy büntetőeljárás induljon mindazok ellen, akik ezt a kampányt megszervezték, mert az kimeríti az etnikai gyűlöletkeltés bűntettét.
   
"Mi csak arra mutattunk rá, ami statisztikailag bizonyítható. Abból indultunk ki, hogy a legtöbb ember, aki nem akar dolgozni, s akikre mi ráfizetünk, az a cigányok közül kerül ki" - nyilatkozott a lapnak Anna Belousovová, az SNS első alelnöke. Visszautasította, hogy a plakátok rasszisták és romaellenesek lennének.
   
"Mi csak nyíltan beszélünk a létező problémáról. Felejtsük el a politikai alakoskodást, csak problémákat okoz" - szögezte le az SNS első alelnöke.

   
A Pravda című független napilap azt írja, hogy az SNS kampánya "a bűncselekmény határán van".
   
Monika Flasíková, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) európai parlamenti képviselője szerint viszont a nemzetiek kampánya "rasszista", és úgy véli, hogy az illetékes hatóságoknak közbe kellene avatkozniuk. "Lehetetlen be nem avatkozni csak azért, mert az esetleg százalékokat hozhat az SNS-nek" - jelentette ki az EP-képviselő. Ugyancsak elfogadhatatlannak minősítette az SNS Magyarország- és magyarellenes támadásait is. Szerinte a nemzetiek ijesztgetése a trianoni szerződés megnyitásával, teljesen alaptalan.
   
Dusan Caplovic, a kisebbségi és emberi jogok védelméért felelős kormányfőhelyettes szóvivője útján közölte: az óriásplakátok és az SNS-kampány ügyében nem kíván nyilatkozni.
   
Szlovákiában június 12-én tartanak parlamenti választásokat.

Ezek is érdekelhetik