Elismerték az ápolók munkáját Nagykanizsán

Az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartottak szerdán szakmai nappal kísért ünnepséget a Kanizsai Dorottya Kórház tanácstermében.

zaol.hu

Kicsit megkésve ünnepeltek a dél-zalai városban, hiszen az Ápolók Nemzetközi Napját hivatalosan május 12-én tartják, Florence Nightingale brit ápolónő, tiszteletére, az ápolóképzés kiemelkedő alakja ugyanis 1820-ban ezen a napon született.

A már életében legendává vált, rendkívüli akaraterővel megáldott asszony 1820-tól 1910-ig élt. Az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. A katonáktól kapta a Lámpás Hölgy nevet, mert éjszaka is ápolta a betegeket a laktanyafolyosón berendezett kórházban. Angliába visszatérve az emberek hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert, a róla elnevezett nővérképzőt 1860-ban nyitotta meg. Több tanulmánya is megjelent nyomtatásban (A kórházakról, Az ápolónőkről). Megfogalmazta, hogy "az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt" – olvasható az MTI nyomán a medicalonline.hu-n.

1907-ben VII. Edward király Becsületrenddel tüntette ki, e kitüntetést először kapta nő a brit birodalomban. 1909-ben egy olyan szegénytörvény született, amely az általa javasolt minden reformot végrehajtatta. Florence Nightingale nemcsak a betegápolás etikai alapjait teremtette meg, de küzdött az ápolói hivatás képviselőinek anyagi és erkölcsi elismeréséért is. Ez a küzdelem még ma sem ért véget.

Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna (1817-1857), akinek nevét az országban több egészségügyi intézmény is viseli. Ő volt hazánk első országos főápolónője, aki tevékenységét Florence Nightingale-nél előbb kezdte meg. Az ápolói hivatás hitvallását a következőkben fogalmazta meg: "Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt".

A nagykanizsai szakmai nappal kísért ünnepségen megjelentek Horváth István Radnóti-díjas versmondótól hallhatták Siklósi Erzsébet: Akkor legyél ápoló című versét, majd Péter Zsuzsanna ápolási igazgató elevenítette fel az ápolóképzés két kiemelkedő alakja: a már említett Florence Nightingale és Kossuth Zsuzsanna munkásságát. 

Marton István polgármester és dr. Bátorfi József főigazgató köszöntője után a Magyar Ápolási Egyesület (MÁE) zalai vezetője, Boros Károlyné tartott előadást a nemes szolgálatról, majd elismerések átadása következett. Florence Nightingale dícsérő oklevelet kaptak: Csácsné Bagladi Erika, Salamon Béláné és Deák Zsoltné ápolók, Markotán Ildikó asszisztens, Bujtor Gézáné gyógyszertári asszisztens, míg a MÁE oklevelét Kecskés Kálmánné szakápoló kapta.

 


Zalaegerszegen is elismerték az ápolók munkáját - klikk ide a részletekért

Ezek is érdekelhetik