Eldurvult a választási kampány Csehországban

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szerdán felhívással fordult Václav Klaus államfőhöz és a demokratikus pártokhoz, hogy nyilvánosan utasítsák vissza azt az erőszakot, amely a jelenlegi választási kampányban a szociáldemokraták nagygyűlésein volt tapasztalható.

MTI

A közép-csehországi Slanyban kedden délután a szociáldemokraták kampányrendezvényén egy fiatalokból álló csoport jelent meg, amely "Jirí Paroubek a nevem, s rövidesen én leszek a Cseh Köztársaság első meggyilkolt elnöke" feliratú plakáttal fejezte ki véleményét a CSSD elnökéről. Nem sokkal később a közeli Kladno főterén ismeretlen személy egy teli befőttes üveget dobott a szociáldemokraták közé, s csak a szerencsén múlott, hogy senkinek sem esett baja.
   
A tiltakozók nyilván arra céloztak, hogy ha a szociáldemokraták megnyerik a választásokat, megnyílik az út Paroubek nem titkolt államfői ambíciói előtt. Václav Klaus mandátuma 2013 elején lejár. Miután Csehországban a parlament két háza választja meg a köztársasági elnököt, annak van legnagyobb esélye a győzelemre, aki többséggel rendelkezik a parlamentben.
   
"Ezek olyan események, amelyek nem igényelnek kommentárt. Mindenki képes értelmezni őket" - jelentette ki az incidensekkel kapcsolatban Paroubek. David Rath, a közép-csehországi régió szociáldemokrata elöljárója "fasisztáknak" nevezte a pártja ellen tüntető fiatalokat. "Ez tűrhetetlen fenyegetés. Megvárjuk, amíg valaki lőni fog?" - reagált Zdenek Skromach volt munkaügyi és népjóléti miniszter.
   
A szociáldemokraták szerint az erőszak terjedése mögött a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a baloldal, elsősorban a Paroubek és pártja ellen uszító cseh sajtó áll. Petr Necas, az ODS elnöke ezt határozottan elutasította. Nem zárta ki, hogy a provokációkat maguk a szociáldemokraták szervezték meg választók megnyerése érdekében. 
   
"Az ODS elutasít minden erőszakot, mégpedig minden kampánygyűlésen és függetlenül attól, hogy melyik pártról van szó" - jelentette ki Necas.
   
A szociáldemokrata párt kampányrendezvényeit, elsősorban azokat, amelyeken Paroubek is megjelent, már a tavalyi európai parlamenti választások előtt is éles tiltakozások sora kísérte. A prágai kampányzárón szinte tojászápor zúdult Paroubekre és a többi szociáldemokrata vezetőre. Az akkori incidenst az államfő és a kormány is elítélte.
   
Paroubek nagyon népszerűtlen a fiatalok között. Ellenzői a Facebook közösségi portálon szervezkednek, s ott egyeztetik akcióikat is. A Paroubek elleni "baráti csoportnak" jelenleg mintegy 70 ezer tagja van. 
   
Csehországban május 28-án és 29-én tartják a képviselőházi választást, amelynek legnagyobb esélyese a Cseh Szociáldemokrata Párt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!