Néptáncosok lepik el Zalaegerszeget a hét végén

E hét végén rendezik a 24. Zalai Kamaratánc Fesztivált Zalaegerszegen. A rangos versenyen az ország legjobb hivatásos és amatőr együttesei mérettetnek meg a két nap során, közel harmincan, mintegy 300 fellépővel.

MTI

A fesztiválon, amelyet kétévente rendeznek meg, az ország legnívósabb együttesei vesznek részt. Csak új produkciókkal lehetett nevezni, és a szabályok szerint egyszerre csak nyolc táncos léphet színpadra - mondta Varga János, a rendezvény házigazdája csütörtökön.
   
Az együttesek autentikus néptánc és néptánc alapú táncszínház kategóriában versenyeznek. Az autentikus versenyszámoknál a néptánc az elsődleges, míg a táncszínházi produkcióban a koreográfus teljes szabadságot kap. Az alapokat a néptánc-technika jelenti, de a tánc nyelvén bármit, bármilyen módon előadhatnak. Az autentikus néptáncok között zselici, gyimesi, bükkösi, szásznagyvesszősi táncokat, ózdi férfitáncokat, nagyecsedi verbunkost, bonchidai román táncokat láthatnak a nézők.  A fesztivál jellegének megfelelően nyolc főnél nem tartózkodhatnak egyszerre többen a színpadon.

A fesztiválon szerepel többek közt a Rába Táncegyüttes, a Honvéd Táncszínház, a házigazda Zalai Táncegyüttes és a Kutyakölykök formációja is. 

A Bartók Táncegyüttes számára Szappanos Tamás készített koreográfiát, Hogen Zsuzsa a Hetedik Kortárs Táncműhely előadásának a Kerengő címet adta. Az együttes többnyire kortárs táncokat mutat be, de a felkészüléskor igyekezetek minél több néptánc elemet bevonni a produkcióba. Ónodi Béla, aki két évvel ezelőtt a Levél anyámnak című táncszínházi előadással nyert, idén a Sánta őz című koreográfiát állítja színpadra. A Mecsek Táncegyüttes Bognár József Lift című produkcióját mutatja be, a koreográfus korábban egy Örkény-darab feldolgozásával nyert díjat. A házigazda Zala Táncegyüttes az Ördög ette... című produkcióval nevezett a versenyre.
    
 A résztvevők pénteken 18–20 óráig a Hevesi Sándor Színházban mutatják be versenyprogramjukat, amely szombaton 10-13 óra, illetve 14-17 óra között folytatódik.

A közönséget nemcsak a nyilvános verseny- programokra és a gálaestre invitálják, hanem a Keresztury ÁMK-ban pénteken 21 órától, szombaton pedig 22 órától kezdődő táncszínházba is.

A díjkiosztóval egybekötött gála szombaton 20 órakor kezdődik a színházban.A kiemelten nagy teljesítményt a zsűri nívódíjjal ismeri el, értékelik a legjobb néptánc és táncszínházi produkciókat, és elismerésben részesül a legjobb együttes, koreográfus, szólótáncos, valamint a legjobb zene is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!