Hatezer hektár van víz alatt Szabolcsban (frissítve)

Az elmúlt napok esőzései miatt körülbelül hatezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese kedden.

MTI

Dajka István elmondta, hogy a térségben négy belvízvédelmi szakaszon rendeltek el másodfokú belvízvédelmi készültséget: Felső-Szabolcs három szakaszán Tiszaberceltől Záhonyig, valamint a Szamos-Krasznaközben.
Az említett szakaszokon folyamatosan működnek a szivattyútelepek, ezek naponta összesen 1,2 millió köbméter belvizet emelnek át a csatornákba és a folyókba - tette hozzá a vízügyi szervezet igazgatóhelyettese.
Tájékoztatása szerint a térségi önkormányzatok közül csak az ibrányi tart fenn másodfokú belvízvédelmi készültséget, emellett a nyírségi és a felső-szabolcsi vízgazdálkodási társulatok szivattyúzással próbálják mentesíteni területeiket a belvíztől.


Növekedett a belvízzel elöntött területek nagysága Békésben

Több mint 2.500 hektárral 7.040 hektárra növekedett a belvízzel elöntött területek nagysága Békés megyében a lehullott csapadék miatt - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) kedden.
A tájékoztatás szerint az igazgatóság 10 belvízvédelmi szakaszából keddre már eggyel több, összesen nyolc területen lépett életbe belvízvédelmi készültség. Továbbra is másodfokú a készültség a holt-sebes-körösi és a mezőberényi szakaszokon, míg a többi helyen elsőfokú a készültség.

A KÖRKÖVIZIG immár kettővel több, összesen tíz szivattyútelepet működtet, amelyek az április 15-én kezdődött védelmi periódus óta több mint 2,2 millió köbméter vizet emeltek át a befogadó folyókba és csatornákba.
Védekezik a térség két vízgazdálkodási társulása is, hiszen kedden már 29 szivattyútelepet üzemeltetnek.
A meteorológiai előrejelzések szerint a hét végéig jelentős mennyiségű csapadékra nem kell számítani a térségben.


Tovább nőtt a belvíz Hajdú-Biharban

Csaknem kétszeresére nőtt egy nap alatt a belvízzel borított földterületek nagysága Hajdú-Bihar megyében. Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) vezetőjének keddi tájékoztatása szerint az igazgatóság működési területén már több mint 8 ezer hektár földet öntött el a belvíz.
   
Emiatt növelniük kellett a védelmi készültséget. A Tisza-menti három védelmi szakasz, valamint a Berettyó és a Hamvas-Sárrét után a Kösely alsó szakaszán is másodfokúra emelték a védekezési szintet - mondta Bara Sándor.
Az igazgató hozzátette: már 14 szivattyútelep működik a térségben. Egy nap alatt összesen egymillió köbmétert meghaladó vízmennyiséget emeltek át a befogadó folyókba, csatornákba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!