Átadták a Kultúra Magyar Városa 2010 díjakat

Eger, Győr, Vác és Ráckeve vezetői vehették át a Kultúra Magyar Városa 2010 díjakat kedden Budapesten a Művészetek Palotájában.

MTI

Hagyományt nem lehet csinálni, az alapítása óta eltelt öt évben azonban a Kultúra Magyar Városa elismerés tradíciót teremtett - fogalmazott a díjátadón Hiller István.
   
Az oktatási és kulturális miniszter szerint 2010 és 2011 nagyszerű lehetőséget teremt a nemzetközi kapcsolatteremtésre a magyar kultúra számára, miután idén Pécs Európa Kulturális Fővárosa, jövőre pedig fél évig Magyarország tölti be az Európai Unió elnöki tisztét.
   
"Akkor tudunk jó hazafiak lenni, ha büszkén vállaljuk lokálpatriotizmusunkat is, hiszen ezekből a részekből áll össze a haza" - fordult a kitüntetett városok vezetőihez Hiller István, aki a díjakat Róna Ivánnal, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójával és Bozzay Andrásnéval, az Önkormányzati Minisztérium főosztályvezetőjével együtt adta át.
   
A Kultúra Magyar Városa címet idén a megyei jogú városok kategóriájában Eger és Győr érdemelte ki. Habis László egri polgármester hangsúlyozta: a hevesi megyeszékhely immár ezer éve fontos egyházi és kulturális központ. A barokk történelmi belváros műemlékeinek gondozása az önkormányzat prioritásainak egyike; a líceum épülete és a főiskola 5 milliárd forintból, míg az érseki palota 1 milliárdból újulhat meg - közölte a városvezető.
   
Mint elhangzott, a magyar bortermelés egyik fellegvára adta Lőrincz György személyében idén az év borászát. Habis László a város országszerte ismert kulturális intézményei közül többek között a Dobó István Vármúzeumot és a Gárdonyi Géza Színházat említette, de szót ejtett a köztéri szoborprogramról és a közelmúltban alapított Agria irodalmi és művészeti folyóiratról is.
   
Ottófi Rudolf győri alpolgármester arról beszélt, hogy az idei esztendő különösen sikeres a kisalföldi település számára, hiszen Győr nemrég a Magyarország Legsportosabb Városa címet is elnyerte. Győr kulturális rendezvényei közül az alpolgármester megemlékezett az évente sorra kerülő Könyvszalonról, a Táncművészeti Biennáléról, illetve a Táncfesztiválról. A városban működik az ország legnagyobb vidéki színháza, a Győri Filharmonikusok nemrég Ennio Morriconéval turnéztak a világban, míg a városi múzeum idén Rippl-Rónai kiállításra készül - sorolta Ottófi Rudolf.
   
A tízezer lakosúnál nagyobb városok kategóriájában Vác, míg a tízezer lakosúnál kisebb városok közül Ráckeve nyerte el a Kultúra Magyar Városa 2010 címet.
   
Bóth János váci polgármester elmondása szerint a Dunakanyar szívének is gyakran nevezett település 85 védett műemlékkel rendelkezik, köztük az egyedülálló barokk diadalívvel és a kőszentes híddal. A nyilvánosság előtt zajlanak a barokk főtér múltját feltáró ásatások, és nemrég az egykori vár is megújult - fűzte hozzá. Mint megjegyezte, Vác saját ünnepekkel, kultuszokkal rendelkezik, így például Mária Terézia királynő látogatásának emlékére minden nyáron megtartják a Váci Világi Vigalom elnevezésű fesztivált.
   
Ráckeve polgármestere, Dávid Ferenc kiemelte: a Csepel-szigeti település rövidesen átlépi a tízezres lakosságszámot, a címet azonban még mint a legkisebb kategória képviselője nyerte el. A ráckevei delegáció által elhozott kisfilm a város kulturális életéből kiemelte az Országos Nemzetiségi Találkozót, a János Vitéz Napokat, a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivált, valamint az őszi Ászok Fesztivált. Ráckevén található Savoyai Jenő egykori kastélya és az ország egyetlen gótikus stílusú szerb temploma is.
   
Az ünnepélyes díjátadón oklevéllel ismerték el Ajka, Kazincbarcika, Nyíregyháza, Szentes, valamint Szolnok kulturális életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!