Az utak mellől gyűjtött tüzelővel fűtik a polgármesteri hivatalt

Az önkormányzatok is megszenvedik a gazdasági válságot, a megszorítások következtében csökkenő normatívákkal kell számolniuk. Van, ahol járdafelújításra, fejlesztésekre nem jut, máshol az utak mellől összegyűjtött tüzelővel oldják meg a polgármesteri hivatal fűtését.

zaol.hu

- Már igencsak pengeélen táncolunk, pedig ott spórolunk, ahol tudunk. Igaz, lassan tényleg nincs hol - így Novák Csaba, a dél-zalai kistelepülés, Liszó polgármestere. 

-  A képviselő-testülettel egyetértésben megvizsgáltuk a költségvetésünket, s fontossági sorrendet állítottunk fel. Úgy döntöttünk, hogy a tulajdonunkban lévő utak karbantartását, felújítását későbbre halasztjuk, vagy esetleg megpróbálunk rá pályázati forrásokat bevonni. A közétkeztetést, szociális étkeztetést mindenféleképpen finanszíroznunk kell, akárcsak a falugondnoki szolgálatot  - ezek ugyanis megszokott, közkedvelt szolgáltatások.

Pedig a normatíva az utóbbi esetében is csökkent. Talán még a polgármesteri hivatal fenntartási költségein tudunk valamennyit megtakarítani: amikor csak lehet, nem használjuk a világítást, féken tartjuk a fénymásolást, csínján bánunk a nyomtatással, elmarad a festés, s fűteni is csak annyit fűtünk, amennyit feltétlenül kell. Apropó, fűtés: igencsak nagy bajban lettünk volna a télen, ha nincs a közmunkaprogram, s az önkormányzat közmunkásai nem szedték volna meg saját területeinkről, külterületi útjainkról a szükséges tüzelőt.

A polgármester hozzátette: a megszorítások közepette az önként vállalt, nem kötelező feladataik sorában a "túlélők" közé tartozik a sportkör és a civil szervezetek támogatása - azért is, mert egyfajta hallgatólagos megállapodásról van szó. A civilek ugyanis adott esetben nagy, akár több százezres nagyságrendű segítséget is tudnak nyújtani társadalmi munka keretében.

Novák Csaba megjegyezte, még ha első hallásra tréfásan hangzik is, jól jelzi a helyzetüket, hogy megeshet: forrás híján nem tudnak neves sztárvendéget hívni a település legnagyobb ünnepének számító falunapjukra.

A Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) már szeptemberben, jóval a megszorításokat tartalmazó központi költségvetés elfogadása előtt megkongatta a vészharangot. Kérdésünkre dr. Wekler Ferenc, a szervezet elnöke elmondta: a mai napig nem tudják elfogadni és már korábban is tiltakoztak ellene, hogy a büdzsé 120 milliárdos elvonás-csomagjának a felét, 50,1 milliárd forintot a hazai fejlesztési támogatások teljes mértékű befagyasztása tegye ki.

- Ez döntő részben éppen a kistelepüléseket sújtja, melyek a kisebb volumenű, ám a helyi közösség életminőségét jelentős mértékben meghatározó fejlesztéseket (mint például járdaépítés, -felújítás, ároktisztítás) nem tudják megvalósítani - szögezte le Wekler Ferenc.

- A legnagyobb baj az, hogy a hiányzó pénzeszközöket más forrásokból sem képesek pótolni, mert ekkora beruházásokra uniós támogatások nem állnak rendelkezésre.

Vlasics Lajos tótszentmártoni polgármester szerint azonban az idei megszorítások már csak egy évek óta tartó, tendenciózus folyamat betetőzésének tekinthetők.

- Évről-évre nehezebb az életünk, már a kötelező feladatok ellátására érkező normatíva is egyre kevesebb - magyarázta. - Hogy példával is illusztráljam: 10-12 évvel ezelőtt még rentábilis volt a helyi oktatás, azaz, a fenntartó önkormányzatnak nem kellett saját pénzt adnia a helyi iskola fenntartásához. Az elmúlt időszakban aztán az állami szerepvállalás egyre csökkent, a helyhatóságoké meg növekedett. Ma már nincs olyan iskolai létszám, amelynél ne kellene a fenntartó településnek pénzt hozzátenni a működéshez. De más területen se jobb a helyzet...

Hozzátette: mivel önerejük nincs a fejlesztésekre, azok fedezetét máshonnét révén igyekeznek előteremteni. Sok pályázatuk vár elbírálásra, ám, mint mondta, gondban lennének, ha ezek közül több is nyerne. Elképzelhető ugyanis, hogy valamennyi önrészt nem tudnák biztosítani. Hitelfelvételen viszont egyáltalán nem gondolkodnak - meglehet, le kellene mondaniuk az adott fejlesztésről, s vele együtt a támogatásról is.

Az Eszteregnyén élő, 76 éves Bóka Lászlóné nap, mint nap örömmel fogadja otthonában Simon Attiláné szociális gondozót, aki, mint mondta, nagy segítséget jelent neki.

- Katika hozza a meleg ebédet, a gyógyszert, a magamfajta, már nehezen mozgó embernek ez sokat számít - magyarázta a néni. Sőt, Katika, ha kell, vérnyomást mér és be is vásárol. Ő a falu mindenese. Nem véletlen, hogy az eszteregnyei költségvetésben is stratégiai feladattá lépett elő a házi segítségnyújtás, melyet a szűkülő központi források miatt idén májustól a szomszédos Becsehely önkormányzatával közösen működtet a helyhatóság.

- Sajnos, az idei központi büdzsében négy feladatjogcímet összevontak, ami a mi esetünkben majdnem félmillió forintos csökkenést okozott - magyarázta Kele Lajos, Eszteregnye polgármestere. - Tavaly még kaptunk annyi pénzt, amennyi elegendő volt nemcsak a gondozó bérére, hanem a busz működtetésére is - idén utóbbira már a saját forrásainkból vagyunk kénytelenek költeni. Ami bizony, nem sok.

A polgármester azt is jelezte, a másik szomszéddal, Rigyáccal közösen működtetett körjegyzőség fenntartása is évről-évre nagyobb nehézséget jelent, az erre kapott normatíva a tavalyihoz képest majd' egymillió forinttal kevesebb.

- Biztos, ami biztos, beállítottunk egy 12 millió forintos folyószámla-hitelkeretet is - árulta el. - Persze, reméljük, nem kell igénybe vennünk - szeretnénk távol tartani a falut az adósságspiráltól...    

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!