Hó borítja a megyét - jegesedés az M7-es zalai szakaszán!

„Aki jót akar, ne induljon el” - jellemezte a zalai hóhelyzetet Paksa Ferenc, a Magyar Közút egerszegi üzemmérnökség vezetője. Zalában jelenleg a fő- és mellékutak mindenhol havasak, csúszósak - bizonyos útszakaszokat célszerű elkerülni. Az M7-es autópályát Nagykanizsa és Eszteregnye között összefüggő jégpáncél borítja. Jegesedés és hóátfúvások miatt járhatatlanok az összekötő utak Tófej és Söjtör, valamint Nemesnép és Baglad között. Személyi sérüléses baleset eddig nem történt.

zaol.hu

Havazás, szél, szélátfúvás

Péntek délelőtt:

Járhatatlan összekötő utak

Jegesedés és hóátfúvások miatt járhatatlanok az összekötő utak Tófej és Söjtör, valamint Nemesnép és Baglad között - tájékoztatott a Magyar Közút Zrt. észak-dunántúli regionális főmérnökségének ügyeletese péntek délelőtt.

A közútkezelő dolgozói próbálják az utakon feltörni a jeget, de csak nagyon lassan haladnak a munkával. A megye északi területén a mellékutak burkolata havas, ha felerősödik a szél, további hóátfuvásokra lehet számítani.
   
Busa Csaba, a Zala Volán személyközlekedési igazgatójának tájékoztatása szerint az autóbuszok valamennyi Zala megyei településre el tudnak jutni, de a távolsági járatokon 10-20 perces késésekre kell számítani.
   
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete közölte, hogy Csatár környékén egy félig az árokba csúszott kamiont kellett félpályás útlezárás mellett menteni. A jármű rakománya forgalmi akadályt képezett, a mentéshez a bázisdarura is szükség volt. Délelőtt 10 órára befejezték a mentést, a forgalom is helyreállt. 

Csapinál, a régi 7-es főúton egy elakadt hókotró műszaki mentése folyik.

Nagykanizsán a közlekedésre veszélyt jelentő jégcsapokat távolítanak el a Bólyai János Általános iskola épületéről, Zalaegerszegen pedig az Iskola köz jégcsapmentesítése folyt. A megyeszékhelyen egy többemeletes épület tetejéről a Vizslaparkban hócsuszamlás miatt kellett nagyobb mennyiségű havat eltávolítani.


Péntek reggel:

Jegesedés az M7-es zalai szakaszán


A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztálya felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a péntek reggeli (8:15) állapot szerint az M7-es autópályán Nagykanizsa és Eszteregnye között az éjszaka folyamán az olvadó hólé megfagyott, ezért a pálya ezen szakaszát mindkét irányban összefüggő jégpáncél borítja. Emellett a további szakaszokon is helyenként kisebb ráfagyások nehezítik a közlekedést, ezért kérik, hogy mindenki óvatosan, az útviszonyoknak megfelelően csökkentett sebességgel közlekedjen!

Az M70-es autóút jelenleg teljes hosszán jól járható, az út felülete nedves. A csörnyeföldi pihenő után, Tornyiszentmiklós irányában árokba borult egy kamion, személyi sérülés nem történt. A délelőtt folyamán a műszaki mentés idejére várhatóan terelésre kell majd számítani.

A csütörtöki hó-helyzet átmenetileg elcsitulni látszik. Az utak pénteken járhatóak, a közútkezelő elakadásról nem tud. Néhol nehezen lehet közlekedni, ezért kérnek mindenkit, hogy óvatosan vezessen.

A katasztrófavédelem ügyeletesének tájékoztatása szerint jelenleg Pórszombatnál van egy kamion az árokban, ennek a mentését napközben végzik el munkatársaik.
Az éjszaka folyamán Csács területén egy hótoló csúszott árokba, Galamboknál szintén hótolót kellett menteni. Nagykanizsa keleti bekötőútján egy kamiont mentettek éjjel.


Csütörtök este:

A  Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete közölte: folyamatosan akadnak el kamionok Zalában a jegesedő utakon.

A legsúlyosabb helyzet este 20 óra körül alakult ki, amikor egyszerre nyolc kamion mentésére kellett sietnie a katasztrófavédelmiseknek a 74-es főút Fakospuszta és Barátipuszta közti szakaszára. Teljes útzár mellett folyt a mentés. Este fél kilenc után sikerült kimenteni mindegyik járművet, így az útzárat is feloldották.

22 órakor Almásáházánál jelentettek teljes útzárat szintén kamionok mentése miatt.

Nagykapornaknál és Lenti térségében is dolgoztak munkatársaik több kamion mentésén.

A közútkezelők ügyeletese este közölte: folyamatosan keletkeznek kisebb-nagyobb akadályok a megye útjain, ám ezeket a lehető leggyorsabban elhárítják munkatársaik. Az utak járhatóak, ám figyelmeztettek  a hóátfúvásokra, melyek bármikor veszélyes szakaszokat eredményezhetnek.

Csütörtök délután - 16:30

A megye útjai járhatóak, bár nagy részük a megszokottnál sokkal lassabban. A 74-es főúton Barnakpuszta és a baki tető között több kilométeres kocsisor alakult ki, a főút ezen szakaszán egyik irányban sem lehetett közlekedni, mert három kamion is elakadt. A 86-os főúton Zalalövő térségében a nagyfernekági szerpentinen elakadt egy kamion, ott is mindkét irányba állt a forgalom.
Személyi sérüléses közlekedési baleset a megye útjain eddig nem történt - tudtuk meg Csizmazia Pétertől, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

A közútkezelő késő délutáni tájékoztatása szerint a 74-es, 76-os és 86-os úton is elakadtak kamionok, amik az utak folyamatos lefagyása következtében nem tudnak az emelkedőkön közlekedni. Az összes munkagépük folyamatosan dolgozik a jégmentesítés érdekében, hogy minél előbb járhatóvá tegyék az utakat.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete közölte: reggel 7 órától késő délutánig 17 helyszínre hívták a tűzoltókat elakadt, árokba csúszott teherjárművek és személyautók mentéséhez.
A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egyre több kamion akadt el az utakon. A baki tetőnél, a 74-es főúton három kamiont kellett elvontatniuk munkatársaiknak, Csács külterületén pedig négy kamion szorult segítségre.
Nagykanizsán két kamiont, Zalaegerszegen, a Rákóczi úton pedig szintén két kamiont vontattak. Letenyénél egy kicsúszott hótolót kellett visszaállítaniuk az útra.

Az alábbi útszakaszokat célszerű elkerülni

A tapasztalatok szerint Zala megyében egyébként az alábbi útszakaszokat célszerű nagy hóban elkerülni (vagy legalábbis járhatóságukról tájékozódni indulás előtt), mivel ezek válnak a legnehezebben járhatókká, adott esetben járhatatlanná:

• a 74-es főúton a baki tető és Barnakpuszta közötti szakaszt,
• a 75-ös főúton a baki tető és Pölöske közötti szakaszt,
• a 86-os főúton a Zalalövő és Kozmadombja közötti szakaszt,
• a 76-os főúton a Nagykapornak és Kisbucsa közötti szakaszt,
• a 76-os főútról Zalacsány útán, az alsó-mándi kereszteződésnél Keszthely felé leágazó 7351-es útnak a kereszteződéstől Felsőpáhokig tartó szakaszát.

A havas időjárásra tekintettel a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság azt tanácsolja az útra kelni szándékozóknak, hogy csak akkor induljanak útnak, ha halaszthatalan ok miatt kell autóba ülniük! Akinek mégis útra kell kelnie, az rendszeresen figyelje az időjárás-előrejelzéseket, tájékozódjon az utak járhatóságának állapotáról! Figyelembe kell venni azt is, a szomszédos országok télen megkövetelik azt, hogy a határt átlépő gépkocsiban legyen hólánc.

A buszok járnak, minden településre  eljutnak, legfeljebb csak hóátfúvások esetén történhetnek kisebb fennakadások - tudtuk meg Busa Csabától, a Zala Volán személyközlekedési igazgatójától.

Az utak állapotáról

A Magyar Közút Zrt. észak- és dél-dunántúli regionális főmérnökségeinek ügyeletesei az MTI-vel közölték: az újbóli havazás és a megélénkült szél miatt ismét elkezdték a főutak tisztítását, sózását. Már nincs járhatatlan útszakasz, de mindenütt havas, hókásás vagy latyakos az útburkolat. Délutánig 20-25 centiméter friss hó hullott, de az előrejelzések szerint további 15-20 centiméteres hórétegre kell számítani.
Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. diszpécsere elmondta: az M7-es autópálya és az M70-es autóút Zalában járható, de a burkolat hókásás, néhol a szél befúvásai miatt havas is lehet.


Csütörtök délután  - 13:30

A közútkezelő kora délutáni tájékoztatása szerint a 75-ös, a 76-os és a 74-es Nagykanizsa felé vezető szakaszán folyamatos hóátfúvásokra kell számítani. 


Dél-Zalában nem alakultak ki veszélyes útszakaszok, különösebb problémával nem kellett megküzdenie a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nagykanizsai üzemmérnöksége szakembereinek.

- Hét munkagépünk folyamatosan dolgozik, melléjük további két bérgépet behívtunk az este erősítésnek - jelezte lapunk érdeklődésére Imre Béla, a nagykanizsai üzemmérnökség vezetője. - Fel vagyunk készülve, kezelni tudjuk a helyzetet. A főutakat minden módon védjük, a mellékutakon pedig a hóekék munkáján túl az emelkedőknél és a kanyaroknál sózunk.

- Eddig nagyjából 20-25 centiméter hó esett, s természetesen este óta folyamatosan, így természetesen jelenleg is dolgoznak a gépeink, szám szerint 8 darab - ezt már Gerencsér Tibortól, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. eszteregnyei üzemmérnökségének vezetőjétől hallottuk. - A helyzetet teljes mértékig tudjuk kezelni, a forgalomban nem is alakult ki fennakadás. Egyetlen kisebb baleset történt a területünkön, az M70-esen csúszott az árokba egy jármű. A szél egy kicsit fúj, ez persze nehezítheti a dolgunkat, de mivel alaposan felkészültünk, megoldjuk a tél által ránk rótt feladatot.


A közútkezelő keszthelyi üzemmérnökségének területén csütörtök délután nem volt járhatatlan, elzárt út.

- A főutak többségén fekete a burkolat, néhány helyen - elsősorban a kelet-nyugati szakaszokon – voltak és keletkeznek folyamatosan hóátfúvások, hónyelvek - közölte délután Bui Hung Manh, az üzemmérnökség vezetője. -Ilyen például az Alsópáhok-Pacsa út, de Dióskálnál is hasonló a helyzet. A rezi bekötőút szintén problémás, ott - bár eddig nem volt szükség rá - valószínűleg hómarót is be kell vetni. Amúgy délelőtt kilenc délután hat gép dolgozott folyamatosan.Tartalékolni is kell az erőt, hiszen az előrejelzések szerint éjszaka további havazásra, illetve élénkülő szélre lehet számítani.

A szakemberek azt tanácsolják, csak az induljon útnak, aki megfelelően felkészült a zord déli útviszonyokra, autója megfelelő műszaki állapotú, a téli, jeges közlekedésre alkalmas felszereltségű és teljesen biztosnak érzi vezetői képességeit.

Keszthelyen szerdán este 19 órakor kezdték meg a hómunkát a Városüzemeltető Kft. gépei. Vincze László műszaki igazgató elmondta, hogy a tartós havazás miatt 3 hótolóval szerelt tehergépkocsi és ugyanennyi munkagép csütörtökön  is folyamatosan dolgozott a város kezelésében lévő közutak tisztításán. A hóeltakarítás mellett végezték a síkosságmentesítést, ezt a lejtős utakon több alkalommal ismételni kellett. Csütörtök reggel 7 órától 15-ig a belvárosban, közintézmények környékén 45 gyalogos hómunkás dolgozott. A városban nincsenek járhatatlan utak, az időjárás alakulása szerint szervezik a munkát, a rendelkezésre állón kapacitással. Természetesen arra szükség van, hogy a lakosság az ingatlana vagy bérleménye közvetlen közelségében gondoskodjon a közterület részek tisztántartásáról és síkosságmentesítéséről.


Az egész napos kitartó havazásnak köszönhetően havasak, de járhatóak az utak Becsvölgyén. A buszjáratok kisebb késéssel, de közlekednek – írja civil tudósítónk Kovács Szabina.


Csütörtök délelelőtt

Információink szerint az autóbusz-közlekedésben egyelőre nincsenek nagy fennakadások, de volt települések, illetve településrészek, ahová nem jutott el járat a nagy hó miatt . Busa Csaba, a Zala Volán személyközlekedési üzletágának igazgatója az MTI érdeklődésére azt mondta: a kora reggeli járatok közül Börzöncét, Alsószemenyét, Bocfölde magasabban fekvő részét, Lendvajakabfát, Lendvadedest, Gosztolát, Rezit és Nemesboldogasszonyfát nem tudták megközelíteni.

A buszok minden településre  eljutnak, 10-20 perces késésekre kell számítani - közölték érdeklődésünkre a  Zala Volán információján.

A Somogyból érkező járatok esetében ez több lehet, hiszen a szomszédos megyében több busz is elakadt, s 40 perces kések is előfordulnak. 


Zalaegerszeg északi elkerülőnél Apátfa társégéből kollegánk, Arany Horváth Zsuzsa erőteljes hóátfúvást és rossz látási viszonyokat jelentett.  Az érintett útszakaszon közepes a forgalom,  hómaró dolgozik, ami miatt kisebb torlódásra lehet számítani.  A hóátfuvások miatt nem tudják teljesen megtisztítani az úttestet,  így nem árt hó lánccal készülni - nem csak itt, hanem a megye egészében.  

Csütörtök reggel

A szerdán délután kiadott vörös riasztás után csakhamar megérkezett a hó is megyénk. Az előrejelzés, mely szerint 24 óra alatt helyenként 20 centimétert meghaladó friss hó várható, beigazolódott. Az intenzív havazást követően 20-30 cm hó hullott Zalára, a fő- és mellékutak szinte mindenhol havasak, csúszósak.


Bár a közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoznak a havazás kezdte óta, sőt bérelt gépeket is bevetnek, nehezen tudnak megküzdeni a hó mennyiséggel. Munkájukat nehezíti az erős szél, mely a már megtisztított szakaszokra is visszahordja a havat. 

A  Söjtör és Tófej közötti bekötőutat kora reggel lezárták, ám az reggel 8 óra után újra járhatóvá vált.  Nagykapornak és Pölöske térségében erőteljes hóátfúvásokra kell számítani. 

 Hókásás a burkolat az M7-es autópálya és az M70-es autóút zalai szakaszán, ahol több autó is megcsúszott, szalagkorlátnak vagy egymásnak ütközött, de az utat emiatt nem kellett lezárni, személyi sérülés egyik esetben sem történt. A sztrádán Letenye és Sávoly között helyenként 10 centiméter mélységű hónyelvek alakultak ki a hóátfúvások miatt.





OLDALTÖRÉS: Balesetek a havas utakon

 

 

 




Balesetek a havas utakon

Délután:

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Kerecseny és Orosztony között egy kisteherautó csúszott az árokba, mentésén jelenleg is dolgoznak.

Délelőtt:

A katasztrófavédelem ügyeletese csütörtök kora reggel két kisebb balesetről számolt be. Hévíz külterületén egy teherautó állt keresztbe a havas úton, míg Zalaháshágy közelében éjjel 3 óra után egy árokba csúszott hókotrót kellett menteni. Nagykapornaknál, a 76-oson több járműv is elakadt, köztük egy Volán-busz is.

 A Zala Volán két autóbusza árokba csúszott, de szerencsére sehol nem történt személyi sérülés. Zalabaksánál már reggel kimentették a járművet, míg Zalaegerszeg mellett, Hadházánál a délelőtti órákban mentették a fennakadt autóbuszt.

A délelőtt során Letenye közelében egy hótoló csúszott árokba, míg Orosztony és Kerecseny  között egy teherautót kellett menteni, míg délben a lenti tűzoltók egy vasi balesethez vonultak.

 Olvasónk, Fórizs Barnabás jelentette, hogy Vaspör-Velencénél kellett menteni egy autóbuszt.

 

OLDALTÖRÉS: A szomszéd vármegyében is hó-helyzet van

 

 

 

A szomszéd vármegyében is hó-helyzet van


Vas megyében is intenzív a havazás, eddig 15-20 centiméternyi friss hó hullott, az erős szél miatt helyenként hóátfúvásokra is lehet számítani. A lehullott hó mennyisége változatos; Szombathely környékén 10 centiméter jelentettek, de Sárváron helyenként 20 centiméter friss hó is esett.

Huszár Tibor, a Magyar Közút Kht. győri regionális központjának ügyeletese elmondta: az éjszaka folyamatosan esett a hó, a főutak burkolata hókásás, illetve havas, a mellékutak havasak. 

Reggel fél nyolckor Szentgotthárd-Rábafüzesnél csúszott egy kamion az árokba, Répcelak és Beled között halálos baleset történt.

 

Délelőtt a hóátfúvások miatt járhatatlanná vált a Jánosháza-Karakó, az Izsákfa-Nemeskocs, valamint a Mersevát-Kemeneszentmárton közötti út. Megközelíthetetlen, elzárt település egyelőre nincs a megyében.

 (További részletek a Vas Népe honlapján. Klikk ide!)


OLDALTÖRÉS: Nehezen járhatóak a mellékutak Győr-Moson-Sopronban és Somogyban




Nehezen járhatóak a mellékutak Győr-Moson-Sopronban és Somogyban




Nehezen járhatóak a mellékutak Győr-Moson-Sopronban és Somogyban




Nehezen járhatóak a mellékutak Győr-Moson-Sopronban és Somogyban


Győr-Moson-Sopron megyében a főútvonalak megtisztításának már nekiláttak, de a mellékutaknak csak téli felszereléssel javasolt nekiindulni - mondta Dávidházi Róbert, a közútkezelő ügyeletese, megjegyezve: a 8-15 centiméternyi hó várhatóan hosszan megmarad.

A megyei katasztrófavédelem ügyeletesének közlése szerint eddig egyetlen havazással kapcsolatos esethez riasztották őket: Répcelak és Beled között egy kamion szenvedett balesetet.

Somogyban is havazott

Somogyban  az utak havasak, latyakosak, fennakadás, járhatatlan út azonban nincs a megyében - közölte a Magyar Közút ügyeletese csütörtök reggel. A Kaposvár és Szigetvár közötti 67-es úton szerda délután több helyen kihelyezett "hólánc használatra kötelező" táblákat visszavonták, a közútkezelő ügyeletére elakadásról, nagyobb balesetről nem érkezett jelentés.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletesének tájékoztatása szerint a havazás rendkívüli eseménnyel kapcsolatos intézkedést nem igényelt. Egy-két árokba csúszott személygépkocsit kellett kivontatniuk Kaposvár, illetve Marcali térségében, személyi sérülés azonban nem történt.

A rendőrség szóvivője megcsúszott kamionokról számolt be  Fonyód, Mernye és Andocs térségéből, a műszaki mentésen kívül azonban más beavatkozásra nem volt szükség.





OLDALTÖRÉS: Folytatódik a havazás a nyugati országrészben

 

 

 

Erős hófúvások várhatók az ország nyugati részében

Erős hófúvások várhatók az ország nyugati részében péntek éjfélig; máshol ónos eső is eshet - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján.

Az előrejelzések szerint pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, a Dunántúlon és a Duna-Tisza-köze nyugati felén inkább a havazás lesz a jellemző.
   
Ettől keletebbre továbbra is eső, havas eső valószínű. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon több helyen erős lesz - késő estétől néhol már 60 kilométer per óra fölötti lökések is lehetnek -, ezért ott hófúvásra kell számítani, másutt gyenge marad a légmozgás. 
   
Péntek reggel helyenként ködfoltok fordulnak elő, és a középső országrészben kora délelőttig egy-két helyen gyenge ónos szitálás sem zárható ki.
   
A hőmérséklet péntek kora délután -2, +4, késő este +1, -3 fok között alakul.

 
Forrás: Zalai Hírlap, Arany Horváth Zsuzsa,  Szalabán Attila, Sámel József, Kovács Szabina, MTI,

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!