A balatoni vízirendészet szerint életveszélyes a hétvégi BalatonátCsúszás

Életveszélyes kezdeményezésnek tartja a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a hétvégére, egy hírportál által a Balaton jegére meghirdetett "BalatonátCsúszást".

MTI/AP

Horváth László, a kapitányság vezetője az MTI-vel csütörtökön azt közölte: életveszélyes mutatvány, sőt "istenkísértés" a kezdeményezés, mivel az tömegeket buzdíthat arra, hogy átkeljenek a Balaton jegén. Hangsúlyozta, hogy senki, így a program szervezői sem tudhatják, milyenek a "jégviszonyok" a tó közepén, ahol a rianások, tágulások és torlódások miatt akadnak igen vékony jégrétegű, hóval takart felületek.

A kapitány leszögezte: a szervező nyilatkozataival szemben a balatoni vízirendészet az azzal együttműködő Kötél Egyesülettel nem kíván részt venni a rendezvény biztosításában, azon túlmenően, hogy a hétvégi balatoni rendezvények miatt megerősített létszámmal lesz jelen a parton.

Óva intett attól mindenkit, hogy egy felelősséget nem vállaló szervezés kapcsán (értesüléseik szerint a szervezők a verseny résztvevőivel nyilatkozatot kívánnak aláíratni arról, hogy a saját felelősségükre mennek a jégre) felkészületlenül menjen a tó - kijelölt jégpályákon kívüli - jégfelületére.

Közlése szerint sem törvény, sem rendelet nem tiltja a Balaton történő átkelést. A vonatkozó rendelet értelmében a saját felelősségére bárki a jégre mehet megfelelő látási viszonyok között ott, ahol ez nem tilos, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog. A fokozott veszély miatt azonban felelősek a szervezők is az ilyen programok lebonyolításának biztonságáért - hangsúlyozta Horváth László.

Kardos Gábor, a Badacsonytomaji Szörfklub SE vezetőségi tagja a honlapjukon arról tájékoztat, hogy február 6-án és 7-én rendezik meg az I. BalatonátCsúszást, amelynek keretében a résztvevők nekivágnak a távnak "jégszörffel, korcsolyával és minden eszközzel, amivel haladni lehet a jégen". Hozzátette, hogy a biztonságos átkeléshez szükséges még a ködre és egyebekre felkészülve iránytű, GPS és a leginkább forralt bor.
    Kardos Gábor az MTI-nek elmondta: egy hete született meg a rendezvény ötlete, azóta rengetegen megkeresték és egyre nagyobb az érdeklődés. Az idei évet próbának tartják, de jövőre az országos turisztikai szervezettel együttműködve szeretnék a BalatonátCsúszást a Balaton-átúszáshoz hasonlóan nagyrendezvényként meghirdetni és hagyománnyá tenni. Mint hozzátette, a versenyben külön díjazzák már az idén is a legextrémebb és a legviccesebb eszközt, amivel átkel bárki is a Balatonon. A kezdeményezés kiinduló helyszíne a badacsonylábdihegyi strand lesz.

Az ötletgazda közölte: a biztonság érdekében a jég- és az időjárási viszonyok függvényében csak az utolsó pillanatban döntenek majd arról, hogy Badacsony-Szigliget vagy Badacsony-Fonyód között teszik meg a távot oda-vissza. Az indulás előtt be fogják járni az útvonalat. Az eddigi jelentkezések alapján lesz kite-, szörf- és jégvitorlás-csapat. Ezen kívül sífutó felszereléssel ajánlják még az átkelést, gyalogosan vagy korcsolyával egyelőre nem.

Bodó László, a Kötél Egyesület vezetője az MTI-nek elmondta: a szervezők megkeresték őket azzal, hogy biztosítsák a rendezvényt, de ők annyit vállaltak, hogy a balatoni vízirendészettel - amellyel együttműködési megállapodásuk van - együtt parti őrséget látnak el. Ez azt jelenti, hogy a légpárnás mentőhajóval jelenleg egyedül rendelkező kaposvári szervezet (ez a jármű jégen 70-80 km/órás sebességgel tud közlekedni) a hétvégén kivonul Fonyódra, hogy közelebb legyen a programok, köztük több balatoni karnevál, jégfesztivál helyszínéhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!