Téli útviszonyok: Mit csinál a közútkezelő? És mit tehet Ön?

Téli gumi, fagyálló, lehetőleg tele tank, lerobbanás esetére meleg öltözet – ezt nagyjából tudjuk, de mi a teendő ónos eső, hófúvás és egyéb, az életünket és a közlekedésünket nehezítő téli időjárási viszonyok esetén? És mit tesz a közútkezelő? Kiderül itt!

zaol.hu

Ónos eső
A viszonylag meleg esőcseppek a talaj közeli hidegebb hőmérsékleten túlhűlnek, és azonnal megfagynak. Ónos csapadék hullhat ködszitálásként is.
Ha járműve ablakán vagy a burkolaton a jég nem sima, hanem cseppekből álló, durva felületű – ónos eső esett.
 
Mit tesz ilyenkor a közútkezelő ?

Amíg esik, a sózás hatástalan, hiszen az eső lemossa a szóróanyagot, így annak olvasztó hatása nem érvényesül. Eredményes munkát csak akkor végezhetünk, ha az ónos eső elállt –áll a magyar Közút tájékoztatójában.

Mit tehet Ön?
Saját és járműve épsége megőrzésének érdekében, ha teheti, ne induljon útnak – illetve a legközelebbi biztonságos helyen álljon meg.

 
Hófúvás
Jellemzően legalább 25-30 cm-es hó esetében fordul elő. A havat a szél megemeli és abból gyakran 1,5 - 2 m magas hóakadályokat épít.
 
Mit tesz ilyenkor a közútkezelő?

Az általunk nyilvántartott, leggyakrabban érintett útszakaszok mellé védő eszközöket, hófogó rácsokat és hálókat helyezünk ki. Ahol erre lehetőség van, hófogó erdősávokat telepítünk.

Mit tehet Ön?
Leggyakrabban az alacsonyabb töltéseken vagy a dombok közötti nyílásokban kell hófúvásra számítani.
• A hófúvás által emelt akadályok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes – különösen, ha a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra. Az elzárt településeken tartózkodóktól türelmet kérünk, hogy az akár több napig tartó munkát elvégezhessük – amelyet a hófúvás megszűnte után tudunk megkezdeni.
• Segítséget a helyileg illetékes önkormányzattól, illetve mentésre a tűzoltóság szakembereitől kaphat a 105-ös segélyhívó számon.
Ha a tömegtájékoztatás útján azt kérjük, ne induljon útnak, saját és járműve biztonsága érdekében kérjük, vegye komolyan a tanácsot! Várja meg a veszélyes időjárás végét.

Havazás
Havazásra akkor számíthat, amikor a hőmérséklet fagypont körüli és nagy nedvességtartalmú, hideg levegő érkezik hazánk fölé.
 
Mit tesz ilyenkor a közútkezelő?

• Az eltakarítást csak akkor tudják megkezdeni, amikor a hó vastagsága meghaladja az 5 cm-t. Addig csak sózni tudnak, megelőzendő a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását.
• Az eltakarítás megkezdésének időpontja az út kategóriába sorolásától függ. Az ilyen jellegű munkát az előírásoknak megfelelően - a legnagyobb forgalmú főúthálózaton kezdik el leghamarabb.
• A hóesés elálltát és a főúthálózaton elvégzett munkát követően - 6-24 órán belül - a mellékúthálózatról is letakarítják a havat. Az ennyi idő alatt letapadt hóból marad a burkolaton - ekkor azonban a téli időjárási feltételekre megfelelően felkészített gépjárművel már biztonságosan közlekedhet.
• Vannak olyan útszakaszok, ahol környezetvédelmi okokból egyáltalán nem végzünk hóeltakarítást. Ezeket a helyeket táblával jelezzük.

Mit tehet Ön?

• A közútkezelő gépeit narancssárga színükről és sárgán villogó jelzőfényeikről ismerheti fel. A sor elején lassan haladó gépet ne előzze meg - higgye el, előtte biztos, hogy rosszabbak az útviszonyok. A gép mögött tartson nagyobb követési távolságot, hogy a szóróanyag ne kerüljön járművére.
• Ne feledje, havazásban lecsökken a látótávolság, ezért mindig használja a tompított fényszórót vagy a ködlámpát!
• A letaposott havas burkolaton az elindulás téli gumival nem okozhat gondot, de fékezéskor a megcsúszásra számítania kell.
• Ha hosszabb útra indul, legyen a kocsiban elegendő élelmiszer, takaró, tartalék üzemanyag, meleg ital. A téli időszakban mindenképpen tartson lapátot az autóban!
• A hegyvidéki útszakaszokon kőzúzalék-halmokat helyeznek ki, amelynek segítségével Ön is kimentheti elakadt járművét.


Jegesedés
 
Jég képződhet a burkolaton lehullott csapadékból, lecsöpögő nedvességből és páralecsapódásból. A páralecsapódás a legveszélyesebb, a vékony jégréteg nehezen vehető észre (ha az úttest nedves csillogása fényszórója fényében hirtelen matt fényűnek látszik - ez a biztos jele a burkolat jegesedésének). Ezért ha a levegő hőmérséklete +2°C alá csökken, a megszokottnál is óvatosabban közlekedjen, hiszen bárhol előfordulhatnak jeges útszakaszok. Leggyakrabban azonban a légmozgásnak leginkább kitett hidakon, felüljárókon, erdőfoltokon áthaladva, illetve mélyebben fekvő útszakaszokon.
 
Mit tesz ilyenkor a közútkezelő?

•  A főúthálózaton legfeljebb három, a mellékúthálózaton maximum öt órán belül megkezdik a szórást. Mindent megteszünk, hogy a legrövidebb időn belül jól járhatóvá tegyük az utakat, de munkánk időigényes, így tevékenységünk a leggondosabb szervezés esetén is több órát vesz igénybe.
• A legforgalmasabb főútvonalakon - előrejelzéseik alapján - igyekszünk a síkosság megjelenése előtt elvégezni a szórást. A főúthálózatot az út teljes felületén szórunk.
• A mellékúthálózat kevésbé forgalmas szakaszain csak a veszélyes helyeken, kanyarokban, emelkedőkön, kereszteződések közelében szórunk ki érdesítő anyagot. • Vannak olyan útszakaszok is, ahol környezetvédelmi (pl. természetvédelmi területen) vagy műszaki okokból egyáltalán nem végzünk síkosság-mentesítést. Ezeket a helyeket táblával jelezzük.
 
Mit tehet Ön?

• A síkosság miatt vezessen lassabban és tartson nagyobb követési távolságot!
• Ha síkos útszakaszra érkezik, lassítson, és lehetőleg kerülje a hirtelen fékezést és kormánymozdulatokat.
• Narancssárga, síkosság-mentesítő, legfeljebb 40 km/h sebességgel haladó tehergépjárművek mögött mindig óvatosan közlekedjen!

 
Ha elakadt...

A közútkezelők előkészülete mellett a biztonságos téli közlekedésre Önnek is fel kell készítenie járművét a megváltozott időjárási viszonyok közötti igénybevételre. Mindezek ellenére még a legtapasztaltabb és legjobban felkészült vezetővel is előfordulhat, hogy a hó fogságába kerül. Saját biztonsága érdekében érdemes megfogadnia néhány tanácsot.

• Próbáljon mobiltelefonon segítséget kérni egy ismerőstől vagy a 105-ös tűzoltósági számon, - ám ne feledje, a mentésre érkező jármű is elakadhat.
Amennyiben menthetetlenül elakadt a hóban, mindenképpen maradjon a járműben, hiszen így megvédheti önmagát, és nem akadályozza a forgalmat, amikor a munkagépek az utat felszabadításakor járhatóvá teszik. A közhiedelemmel ellentétben az elakadt autók, kamionok mentése nem kötelessége a közútkezelőnek, azt csupán feladataink elvégzésének segítésére tesszük meg. Gépeink többsége nem is alkalmas a mentésre.
• Szabadítsa ki a kipufogót a hóból, fűtse be az autót és takarózzon be. Autója védelmet nyújthat a mostoha időjárásban.
• Amennyiben mégis úgy dönt, hogy gyalog indul segítségért, mindenképpen jegyezze meg hol akadt el, és erről mielőbb értesítse a tűzoltóságot a 105-ös hívószámon.
• Egyedül sose induljon el segítséget keresni!
 


Forrás: Magyar Közút

 

Téli utakon - olvassa el cikkeinket itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!