Színház-botrány: Tucsni András nem fellebbez

Dr. Tucsni András, a Hevesi Sándor Színház igazgatói posztjára sikertelenül pályázó irodalmi vezető korábban a bírósághoz fordult az önkormányzati döntés jogszerűségét vitatva, de a keresetet illetékesség hiányában elutasították.

Szabó Judit

Mint ismeretes, a Hevesi Sándor Színház eddigi irodalmi vezetője,dr. Tucsni Andrásis megpályázta a megüresedett direktori széket, de nem ő, hanem a fővárosi József Attila Színház  színművésze, Besenczi Árpád nyerte el a városi közgyűléstől a megbízást.

Dr. Tucsni András a Zala Megyei Bírósághoz fordult, mert úgy vélte, az eljárás során megsértették az előadóművészeti törvényt, így álláspontja szerint a pályázat eredményét semmisnek kellene nyilvánítani.

A Zala Megyei Bíróság január 5-én értesítette az érintettet, hogy hatáskörének hiányát állapítja meg az ügyben, mivelhogy a bíróság álláspontja szerint a városi önkormányzat igazgatóválasztási eljárását a közigazgatási hivatalnak kellene törvényességi észrevétel keretében kifogásolnia. Erre jelenleg egyébként nincs esély, mivel a közigazgatási hivatalok regionalizálása, illetve annak elvetése után exlex (törvényen kívüli) állapot alakult ki a működésüket illetően.

A Tucsni-féle keresetlevél szerint a szakmai bizottság véleményének figyelembevételénél történt hiba, mely kimeríti a törvénysértést. (Nem lehetne a közgyűlés elé terjeszteni a szakmai bizottság többségi támogatottságával nem rendelkező pályázatot.)

Korábbi információink szerint a felperes és ügyvédje fontolgatta  fellebbezést, ám dr. Tucsni András szerkesztőségünknek eljutatott levele szerint nem élnek ezen jogukkal.

,„...úgy döntöttem, nem fellebbezem meg a Zala Megyei Bíróság végzését, mely megállapította, nem kíván foglalkozni az igazgatói kinevezéssel kapcsolatos jogszabálysértéssel, s nem azt, hogy nincsen jogalapom a városi közgyűlés határozatát megtámadni” - írja Tucsni András, szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében, melyet így folytat: „végiggondoltam a végtelen hosszúságú igazságszolgáltatási procedúrát, melynek során olyan jogi labirintus nyílik meg, melynek a végén csak egy Minotaurusszal találhatom szembe magam és nem az igazsággal. Nem vagyok szereptévesztő: nem vagyok Thészeusz. Remélem, eljön az idő, amikor a döntnökök sem lesznek szereptévesztők.” 

Információ: Zalai Hírlap - Arany Horváth Zsuzsa

Előzmények a kezdetektől, minden részletre kiterjedően itt!  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!