Perre mentek: Rágalmazással vádolja a főszerkesztő Marton Istvánt

Nem tartja magát közszereplőnek, sem pedig a politikai viták olyan egyenrangú résztvevőjének, akinek el kellene viselnie a polgármester sértő kijelentését. Ezt szögezte le egyebek mellett kedden Dóró János a megyei bíróságon, ahol magánvádlóként jelent meg. A Kanizsa Újság Kft. ügyvezető-főszerkesztője egy közgyűlési meghallgatásán elhangzottak miatt indított pert Marton István ellen.

MTI


Tavaly március 5-én  zajlott a városi újság vezetői posztjára kiírt pályázat elbírálása, a jelöltek meghallgatása, köztük a Kanizsa Újságot 2007 februárjától irányító Dóró Jánosé.

Az ülést vezető Marton István a pályázó szóbeli kiegészítését követően észrevételt tett az ügyvezető-főszerkesztő tevékenységére. Szerinte ilyen munkakörben minden pillanatban elérhetőnek és teljes mértékben beszámíthatónak kell lennie, ami viszont nem biztos, hogy garantálható, ha valaki napi rendszerességgel leissza magát.

Az első fokon eljáró keszthelyi bíróság a rágalmazás alól felmentette Marton Istvánt. Hivatkozva egyebek mellett arra, hogy valamely kijelentés alkalmasságát a becsület csorbítására nem a sértett érzékenysége alapján, hanem a társadalomban kialakult általános erkölcsi és közfelfogás szerint lehet eldönteni. Tekintettel a közgyűlés hangulatára a kétségtelenül negatív tartalmú kijelentés nem lépte túl a szubjektív véleményalkotás határait, nem volt trágár, gyalázkodó jellegű, annak ellenére, hogy az Dóró János érzékenységét sértette.

Utalt arra az alkotmánybírósági döntésre is, mely szerint a véleménynyilvánítás köre a közhatalmat gyakorló személyekkel, intézményekkel, közszereplő politikusokkal kapcsolatban tágabb, mint más személyeknél. Tegnap a tárgyaláson Dóró János kijelentette, nem tartja magát közszereplőnek, s mivel nem egyenrangú politikai felek vitájáról volt szó, hiszen ő alárendeltje a polgármesternek, a tágabb, megengedő értelmezés sem alkalmazható rá, a kijelentés pedig alkalmas volt becsülete csorbítására.

Marton István az ellene folyó boszorkányüldözés részének minősítette perbe fogását, amelyben Dóró János csak báb és felmentését kérte.

A tárgyalást határozathirdetésre jövő hétre elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!