Pénzes procedúra, míg újra jöhet a gáz

Boda László, a megyei idősügyi tanács elnöke hívta fel a figyelmünket egy megyeszékhelyi olvasónk gondjára, leginkább abból a megfontolásból, hogy a hozzá hasonló helyzetbe kerülők "tudják", mire számítsanak.

Sinkovics Eta

A 65 ezer forint kifizetetlen számla miatt az asszony lakásában még a nyáron kikapcsolták a gázt, mivel nem tudta időben rendezni a tartozását. A társasház lakói segítségével karácsony előtt befizette az elmaradt hátralékot, amire rátettek pluszköltségek felszámításaként 5.400 forintot. Az ugyancsak akkor befizetett visszakapcsolási díj közel 23 ezer forintot kóstált, azonban erre a műveletre eddig nem került sor. Részint azért, mert a kikapcsolástól eltelt több hónap miatt új szerződést köt a gázszolgáltató a fogyasztóval, amire az ünnepek előtt már nem került sor (azóta viszont igen). Másrészt azért, mert a lakásban a gázóra visszakötése előtt nyomáspróbát kell végezni - természetesen ennek is ára van -, ezt e hét keddjére tervezték.

Ám közben kiderült, ehhez szükség lenne a lakás alaprajzára, valamint kéményseprési munkálatokra is, ez utóbbi költsége 16 ezer forint. Olvasónk most bízik abban, mielőbb sikerül a LÉSZ Kft.-től kikérni a közel negyvenéves ház lakásának alaprajz-másolatát, valamint a gázvezetékek és konvektorok elhelyezkedését feltüntető alaprajzot is. Most amiatt aggódik, ha csütörtökön nem kapja meg a kért dokumentumokat, kifut a gázóra leszerelésétől számított hat hónapból, s további gázellenőrzéssel kapcsolatos munkálatokra lesz szükség, amik szintén pénzbe kerülnek. Az asszony megérti a szigorításokat, de már kezd belefáradni, hogy újabb és újabb akadályok merülnek fel, a hozzájuk tartozó kiadásokról nem is szólva.

Mert hát hogyan is lenne neki a minduntalan felmerülő költségekre pénze, ha éppen azért kapcsolták ki a gázt nála, mert nem tudta a számlát időben kifizetni. Ezt kérdezi az ügyintézésben segítségére lévő Boda László is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!