Mel Gibson színészként tér vissza a filmvászonra

Hosszú szünet után Mel Gibson akcióthrillerrel tér vissza a filmvászonra. Az Edge of Darkness pénteki amerikai bemutatója előtt a kihagyott évekről és vikinges filmtervéről is beszélt Los Angelesben.

zaol.hu

Utoljára 2002-ben, a Jelek című M. Night Shyamalan rendezte sci-fiben láthatta Mel Gibsont főszerepben a közönség, s az elmúlt öt évben teljesen eltűnt a mozivászonról. Mint a Halálos fegyver-sorozat 54 éves sztárja elmondta, megfordult a fejében, hogy talán sohasem áll többé kamera elé, de mivel nem tudta végleg elszánni magát, úgy döntött, nem jelenti be visszavonulását, csak "eltűnik" egy időre, és mással foglalkozik.

   
A rettenthetetlen című filmért rendezői Oscar-díjjal is jutalmazott Mel Gibson tehát irányt váltott, és inkább a forgatókönyvírásra, a producerségre és a rendezésre koncentrált. A Passió című, 2004-ben bemutatott alkotása kritikai és közönségsikert hozott, ám a két évvel későbbi "maja akciófilm", az Apocalypto már elmaradt a várakozásoktól.
   
Ekkortájt zajlott súlyos magánéleti válsága: letartóztatták, mivel részegen antiszemita szidalmakat szórt egy vele szemben eljáró rendőrre. Később számtalanszor bocsánatot kért a viselkedéséért, de érezhetően kihűlt körülötte a levegő Hollywoodban, és harminc évi házasság után felesége is elhagyta.
   
A nyolcvanas évek azonos című brit tévésorozata nyomán készült Edge of Darkness megfelelő filmnek látszott az újrakezdéshez.
"Úgy éreztem, ennyi év után ismét tudok valamit nyújtani, és ehhez ez a film nagyon jó lehetőséget kínált. Érdekfeszítő sztori, jó csatolt részekkel. Ha ez nem lett volna, került volna más, de a legjobb választásnak bizonyult" - mesélte Gibson, aki a produkcióban a lánya gyilkosa után nyomozva politikai összeesküvésbe botló rendőrt alakít.
   
A forgatás távolról sem volt leányálom. Mint elárulta, a kihagyott évek nem múltak el nyomtalanul. Az akciójelenetek után még csontkovácsot is rendelt magának, mivel tudta, hogy úgy fogja érezni magát, mint akin átment az úthenger - és úgy is lett.
   
"Remélem, a közönség könyörületes lesz hozzám, és ad még egy esélyt" - üzente a nézőknek a Los Angeles Timesnak adott interjújában.
    
Gibson jövendő rendezői tervei között említett egy csaknem ötven éve dédelgetett projektet: egy vérbeli történelmi viking-filmet, amely korabeli angol és óskandináv nyelven játszódna, és olyan valósághű lenne, amennyire csak lehet.
"Félelmetes vikinget akarok. Nem egy brooklyni akcentusút, aki olyasmiket mond, hogy: ezzel a karddal a kezemben halok meg" - festette le a film hősét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!