Kigyulladt egy zalakarosi szálloda - több 100 millió forintos a kár (frissítve)

Hétfőről keddre virradó éjszaka kigyulladt, majd mintegy 600 négyzetméteren leégett a zalakarosi Hotel Karos Spa apartmanszállójának tetőszerkezete, megsemmisültek az ott lévő szolgálati lakások. Nem történt személyi sérülés, de az első becslések szerint több száz millió forintos kár keletkezett Zalakaros legnagyobb szállodájában.

zaol.hu


Furcsa pattogást hallottam a fejünk fölül. Kiszaladtam a folyosóra, s akkor már a füstöt is éreztem. A kollégáim próbálták eloltani az izzó plafont - sikertelenül. Jobbnak láttuk hát, ha menekülünk.
A fentieket Nováky Dóra, a Hotel Karos Spa egyik dolgozója mondta, aki döbbenten konstatálta, hogy lángra kapott az apartmanszálló tetőszerkezete, amelyben lakott. A zalakarosi Hotel Karos Spa apartmanszállójának legfelső szintjén tegnapra virradó éjszaka ütött ki tűz - a lángokat állítólag még a közeli Galambokról is látni lehetett.

Olvassa el részletes beszámolónkat! Klikk IDE!



Keddi tudósításunk

A Hotel Karos Spa apartmanépületének teteje kapott lángra, a tüzet a legfelső szint szolgálati lakásainak lakói vették észre. Az automata tűzjelző riasztása éjfél előtt húsz perccel futott be a nagykanizsai tűzoltó-parancsnokságra. Mivel a tetőszerkezet nagy felületen lángolt, szükség volt a zalaegerszegi, a keszthelyi és a marcali tűzoltók segítségére is, így összesen hat fecskendőautó, három létra és egy vízszállító jármű érkezett a helyszínre.

A szálloda főépületétől különálló, ötszintes épület tetejét fémborítás fedte. A tetőszerkezet alsó felében voltak a szolgálati lakások, a tűz feltehetően a felettük lévő tetőrészben keletkezett.

Üsztöke Botond, a négycsillagos, 221 szobás Hotel Karos Spa vezérigazgatója kedden azt mondta: az egyik szolgálati lakás lakójaként ő is a füstre és a tűzjelző hangjára figyelt fel éjszaka. A tetőtérben nyolc hasonló lakást alakítottak ki, ebből ötben tartózkodtak, de mindenki lejutott a tűz kiterjedése előtt. Az alsóbb szintek apartmanszobáiban senki sem volt.

A vezérigazgató szerint elsőre még nehéz megbecsülni a kár mértékét, de véleménye szerint több 100 millió forint is lehet. Megsemmisült a tetőszerkezet, használhatatlanná váltak az ott lévő lakások, a tűzoltáshoz használt víz pedig folyik le a falakon, elkezdte átáztatni az alatta lévő szállodai szinteket. Nem tudják még, hogy az éjszaka kezdődött havazás miatt a tetőt mikor és hogyan lehet legalább ideiglenesen lefedni. Üsztöke Botond érdeklődésünkre a helyszínen elmondta: egyelőre a tűz keletkezésének okáról nem rendelkeznek pontos információval.


A mentési munkálatok hajnalban még javában folytak a szakadó hóesésben: a lángokat fél hat körül tudták megfékezni a tűzoltók. Két irányból, így belülről, az álmennyezet felől is meg kellett bontaniuk a tetőt.

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta: a négy városból összesen 40 tűzoltó igyekezett megfékezni a lángokat. A tűz mintegy 600 négyzetméteren pusztított, a kár a kiégett lakások miatt - az első becslések szerint - meghaladja a 100 millió forintot. Azt a nagykanizsai tűzoltók vizsgálják, hogy mitől gyulladt ki a zalakarosi szállodaépület teteje.

TOVÁBBI FOTÓK ITT!


Szállodatüzek Magyarországon

2005. október 5. - Öngyilkosság okozott tüzet a zalakarosi Freia szálloda egyik szobájában. A tűzoltóknak sikerült megfékezni a lángokat, s a lángra kapott szobában egy női holttestre bukkantak. Az öngyilkos nő búcsúlevelet hagyott a portán.

2005. szeptember 6. - A bükfürdői Répce Szálló egyik hatodik emeleti szobájában valószínűleg elektromos zárlat következtében nagy füsttel járó tűz keletkezett. Nem sérült meg senki, a szálloda egy részét rövid időre kiürítették.

2008. június 28. - Kigyulladt a visegrádi Silvanus Hotel. A négyszintes épület földszinti kapcsolószekrényéből indult ki a tűz, majd átterjedt egy 150 négyzetméteres szárító-, mosóhelyiségre, a lakrészt nem érintette. 160 embernek kellett elhagynia az épületet, személyi sérülés nem történt.
   
2008. augusztus 25. - Kigyulladt a Balaton Szálló Keszthelyen. A kétszintes épület 60 méter hosszú nyeregtetője teljes terjedelmében égett. A szálló nem működött, az épületben nem voltak vendégek. A vizsgálat eredménye szerint a tüzet gyújtogatás okozta.
   
2008. december 27. - Kiégett egy székesfehérvári csárda és fogadó szaunája. Két embert mentettek ki a tűzoltók a füsttel telítődött épületből.
   
2009. február 18. - Sümegen leégett a Király panzió beépített tetőtere és éttermi része. A tűzben felrobbant egy gázpalack, de  személyi sérülés nem történt.
       
2009. július 27. - Budapesten, a III. kerületi Márton úton egy szálloda tetőszigetelése mintegy két négyzetméternyi területen égett, a tüzet a nagy erőkel kivonult tűzoltók eloltották. Az épületet rövid időre kiürítették.


Információ: Zalai Hírlap - Horváth-Balogh Attila, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!