Egy lépéssel feljebb: Egyetemi rangot kap a Budapesti Műszaki Főiskola

Egyetemi rangot kap ez év elejével a Budapesti Műszaki Főiskola, miután teljesítette a felsőoktatási törvényben az egyetemekkel szemben megfogalmazott elvárásokat - közölte az MTI-vel a felsőoktatási intézmény, amelynek új neve: Óbudai Egyetem.

zaol.hu

Mint felidézték, a 130 éves iparoktatási és 40 éves felsőoktatási múlttal rendelkező intézmény az elmúlt években dinamikus fejlesztési programot hajtott végre, melynek eredményeként szenátusa tavaly határozatban rögzítette, hogy eleget tettek az egyetem kritériumainak.

A Budapesti Műszaki Főiskola vezetése ezután kezdeményezte az oktatási és kulturális miniszter útján az Országgyűlésnél az intézmény egyetemmé nyilvánítását. A kezdeményezést november 23-án támogatták a képviselők, Sólyom László köztársasági elnök pedig december 11-én aláírta az erről szóló jogszabály-módosítást.
 
Az Óbudai Egyetem a Budapesti Műszaki Főiskola (illetve a jogelődök: a Bánki Donát Műszaki Főiskola, a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola és a Könnyűipari Műszaki Főiskola) általános és teljes körű jogutódja - tették hozzá.

Az Óbudai Egyetem elnevezés a Luxemburgi Zsigmond király (1387-1437) által 1395-ben Óbudán alapított, majd néhány éves működési szünet után 1410-ben újjáalapított első fővárosi egyetemre utal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!