Danubius és Sláger: jogsértően pályáztatott az ORTT!

Jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, amelynek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében.

MTI/AP

Danubius Rádió által az ORTT, illetve a Class FM-et működtető Advenio Zrt. ellen indított polgári perben a felperes a médiatörvény megsértésére hivatkozva a pályázat jogellenességének, illetve az az alapján kötött szerződés semmisségének megállapítását, és az eredeti állapot helyreállítását kérte a bíróságtól, amelynek következtében a Class FM-nek azonnal el kellene hallgatnia.

A Danubius jogi képviselője a tárgyaláson többek között azzal érvelt, hogy az Advenio tulajdonosi szerkezete nem felel meg a médiatörvény előírásainak, a cégben ugyanis befolyásoló részesedése volt a pályázat idején, és van jelenleg is a Lánchíd Rádiónak, ez pedig összeférhetetlenséget idéz elő, és ellentmond a véleménybefolyásoló médiamonopólium tilalmának.

A felperes szerint az Adveniónak jelenleg is olyan tulajdonosi struktúrája van, amely a médiatörvénybe ütközik, és ezért érvényesen nem szerezhetett frekvenciát.

A felperes ügyvédje kifogásolta továbbá azt is, hogy az Advenio a pályázat során úgy nyerte meg a díjversenyt, hogy üzleti tervének megalapozottságát, életszerűségét érdemben nem vizsgálták, nem vitatták meg.

A Danubius Rádió a kereset kártérítésre vonatkozó részét jogfenntartással ugyan, de egyelőre visszavonta.


Az elsőrendű alperes ORTT jogi képviselője a tárgyaláson a kereset elutasítását kérte, és azzal érvelt, hogy a testület jogszerűen járt el a pályáztatás során. Az Advenio tulajdonosi szerkezete tudomásuk szerint nem sérti a médiatörvényt, a szerződés semmisségének és az eredeti állapot helyreállításának következménye pedig szerintük az lenne, hogy az inkriminált frekvencia elhallgatna, az állam pedig olyan bevételektől esne el, melyekkel a közszolgálati médiát finanszírozza.


Az ORTT jogi képviselője szerint a szerződés semmisségének kimondása esetére semmilyen szabály nincs, azt jogszerűen nem lehet kivitelezni.


A tárgyaláson a másodrendű alperes Advenio jogi képviselője is a Danubius keresetének elutasítását kérte, mert az álláspontja szerint nyilvánvalóan megalapozatlan.


Az FB szóbeli indoklása annyiban helyt adott a felperes érvelésének, hogy a pályázat alaki érvénytelensége - a pályázó tulajdonosi szerkezete - miatt jogsértő volt, hogy az ORTT nem zárta ki az Advenio pályázatát, hanem elbírálta, nyertesnek hirdette ki és szerződést kötött vele.


A bíróság szerint jogsértő volt, hogy az ORTT a médiatörvény kötelező rendelkezései alól felmentést adott az Adveniónak, amely tulajdonosi szerkezete miatt nem felelt meg a médiatörvénynek.


Ugyanakkor a bíróság megjegyezte azt is, hogy az ORTT mint közigazgatási szerv ebben az eljárásban nem kötelezhető az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási szerződés felmondására, továbbá az elsőfokú ítélet szóbeli indoklása szerint a bíróság érdemben nem vizsgálhatta felül a pályázatban szereplő üzleti terveket.


Az ítélethirdetést követően a felek jogi képviselői nem kívántak nyilatkozni, de jelezték, hogy a fellebbezés kérdéséről majd akkor döntenek, ha megismerték az írásba foglalt ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!