Csalók Zalában! 690 ezer forintot loptak el az ál-hivatalnokok

Január 9-én két ismeretlen férfi jelent meg egy zalatárnoki háznál. Az ott lakó asszonynak az önkormányzat dolgozóiként mutatkoztak be és azt állították, hogy pénzt hoztak. Amíg egyikük adategyeztetés okán őt szóval tartotta, a másik férfi a ház egyik szobájából ellopta az ott tartott 690.000 forint készpénzt. Ezt követően sietve távoztak.

zaol.hu

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon lopás bűntett gyanúja miatt indítottak nyomozást ismeretlen tettes ellen az eset kapcsán.

Január 7-én délután Zalaegerszegen egy ismeretlen, 180 cm magas, 70-80 kg testsúlyú, világosbarna hajú férfi csöngetett be egy asszonyhoz, arra hivatkozva, hogy a fia küldte. Kérte, hogy adjon át neki 87.500 forintot, cserébe ő hoz egy aggregátort, amelyért a fia majd jönni fog. A sértett a pénzt átadta, azonban kiderült, az aggregátorvásárlás, amelyre hivatkozott, nem volt valós.


Az ehhez hasonló esetek megelőzése érdekében a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét.

• Első és legfontosabb szempont, hogy soha ne engedjenek be idegent a lakásba!

• Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, mindig győződjenek meg róla, hogy valóban az-e, akinek mondja magát (kérjék el igazolványát, telefonon érdeklődjenek az adott szervezetnél, hogy valóban az ő alkalmazottjuk járja-e a házakat)!

• Mindig győződjenek meg arról, hogy kinek és miért adnak ki pénzt! Ha családtagjukra hivatkozva kér pénzt egy idegen, hívják fel Önök a családtagot, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban megegyeztek-e a pénzátadásról!

• Nagyobb összegű készpénzét ne otthon tárolja, hanem valamely pénzintézetben helyezze el, ahol még kamatozik is!

• Fordítsanak figyelmet a lakókörnyezetükben bámészkodó idegenekre! Ha ilyen személy az Önök környezetében lakókról érdeklődik, adjanak kitérő választ!

• Nagy segítség a rendőrség számára, ha minél jobb személyleírást tudnak adni az idegenről és megjegyzik gépkocsijának rendszámát.

• Minden gyanús körülmény esetén értesítsék a rendőrséget, hiszen közös érdekünk, hogy ne váljon senki áldozattá!


Csizmazia Péter
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, sajtóreferens

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!