Az ingatlanadó eltörlése különbözőképpen hat a pártok kampányára

Az MSZP számára előnytelen, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) kedden eltörölte az ingatlanadót, ám a Fidesz számára sem teljesen pozitív a döntés, ugyanis elvesztett egy kampánytémát - mondták politikai elemzők szerdán.

zaol.hu

Az Ab egyhangúlag hozott határozatában jogbiztonságot sértőnek, ezért alkotmányellenesnek minősítette és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a vagyonadó ingatlanokra vonatkozó rendelkezéseit.
   
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatásvezetője az MTI-nek elmondta: ez akár új kampánytémát is hozhat, de ez elsősorban az MSZP számára volna kellemetlen. Az adó eltörlése ugyanis növeli a költségvetési hiányt, s ahhoz, hogy tartani lehessen az eredeti terveket, lépnie kell a kormánynak. Az MSZP-nek azonban nem érdeke, hogy a választások előtt az adóemelés téma legyen, ezért újra konfliktusba kerülhet a párt a kormánnyal - vélekedett.
A Fidesz számára az Alkotmánybíróság döntése legfeljebb azért kellemetlen, mert így egy, a várható kormányalakítás utánra tervezett szimbolikus intézkedéséről le kell mondania - magyarázta.
   
Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntésével nem a teljes vagyonadót szabályozó jogszabályt törölte el, csak az ingatlanadóra vonatkozó részét, ennek az okaként pedig jogtechnikai problémát említettek, azaz a jogszabály elvi megalapozottságát illetően a testület nem emelt kifogást. Az MSZP számára tehát ez a döntés nem politikai vereség - tette hozzá.
Mint kiemelte, az ingatlanadó fontos ügy volt a szocialisták számára, hiszen egy karakteres szociáldemokrata üzenet lehetett volna a kampány során. A szocialisták a kampányban felhasználhatták volna az ingatlanadót olyan üzenetként, miszerint azoktól kérnek áldozatot, akiknek több van - fejtette ki. 
Ugyanakkor a szocialisták fel is lélegezhettek az Ab döntése kapcsán, hiszen a Fidesz választási kampánya erősen épített volna erre az elemre. Az elemző szerint az Ab döntése "leütött előlük egy magas labdát", ugyanis ezt a Fidesz a választási kampányában már nem használhatja fel.
   
Juhász Attila, a Political Capital elemzője az MTI-nek azt mondta: az ingatlanadó eltörlése kudarc az MSZP-nek és a költségvetés szempontjából is rossz a pártnak. Az is negatívan hathat az szocialistákra, ha a kampányidőszak közepén hoznak döntést a költségvetésben keletkezett hiány pótlásáról - magyarázta. Véleménye szerint az Ab határozata az ingatlanadóról a Fidesznek abból a szempontból kedvezőtlen, hogy az ingatlanadó eltörlését akarták volna "felnagyítani", adócsökkentésként hangoztatni.



Választás 2010  - Lapozzá át vonatkozó dossziénkat!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!