A II. magyar hadsereg tragédiájára emlékeztek Pórszombaton

A második világháború negyedik legnagyobb emberveszteségét a magyar állam szenvedte el, hangzott el azon a rendezvényen, amelyet szombaton délelőtt tartottak Pórszombaton, a doni áttörés évfordulójára és és a II. magyar hadseregre emlékezve.

Gyuricza Ferenc

A katonai hagyományápolást egyik kiemelt feladatának tekintő Medes Baráti Kör által szervezett megemlékezés engesztelő szentmisével kezdődött, melynek celebránsa Páli Zoltán jelenlegi, és Varga Imre egykori csesztregi plébános voltak. A szentmisét követően dr. Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatója arany emlékérmet adományozott a fronton tűzérként szolgáló, majd papként az egykori bajtársai emlékére zarándokutat szervező Varga Imrének. Ugyancsak ő nyitotta meg azt Megjártam a hadak útját címet viselő tablókiállítást, amely részben a korabeli eseményeket, részben a kilencvenedik életévét hamarosan betöltö lelkipásztor életútját mutatja be.

- A II. magyar hadsereg erején felüli helytállást tanúsított - emelte ki Holló József. - Nem áldozatul dobták oda a szövetségi hűség oltárára, ahogy azt az iskolákban sokáig tanították, hiszen 1941/42 fordulóján senki sem tudhatta, hogy a tengelyhatalmak elvesztik a XX. századi világháború második fegyveres szakaszát, s hogy az összeomlás még tragikusabb lesz, mint 1918-ban, a nagy háború végén.

Varga Imre ugyancsak megemlékezett a korabeli eseményekről, a háború során átélt borzalmakról. Kiemelte, ők nem azért indultak harcba, hogy elfoglalják a Szovjetuniót, hanem az ottani diktatúra ellen küzdöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!