Ismét nőtt az álláskeresők száma Zalában

Múlt héten csoportos létszámleépítésről szándék és döntés sem érkezett a munkaügyi központba, az októberi csökkenés után viszont novemberben ismét nőtt a regisztrált álláskeresők száma - az előző hónaphoz képest 162-vel, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 5,2 ezerrel.

Hajdu Péter

November végén 18 ezer 601 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván Zalában, derül ki a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ (NydRMK) friss jelentéséből. Március vége óta egyébként az álláskeresők száma 18 és 19 ezer között változott a megyében, a legmagasabb - 18 ezer 967 fő - áprilisban volt.

- A mostani 0,9 százalékos növekedés alacsonyabb az elmúlt évek hasonló időszakában megszokott  4-5 százalékos átlagos mértéknél.Egy évvel ezelőtt- a válság kezdeti hatásaként- október hónaphoz képest novemberben több mint 8 százalékos volt az emelkedés - állapítja meg Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Zalaegerszegi Kirendeltség és Szolgáltató Központ igazgatója, hozzátéve: az előző havihoz képest a szezonális változásokra legérzékenyebb Keszthely térségében volt kiugró – közel 12 százalékos – a növekedés. Ugyanakkor Zalaegerszegen és környékén 3 százalékkal, azaz közel 200 fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, részben egy feldolgozóipari munkáltató jelentős létszámfelvételéből adódóan, az egy évvel korábbihoz képest azonban 56 százalékos az emelkedés.

- Az idei, 26 zalai munkáltatótól származó 5.000 fős csoportos létszámleépítési szándékbejelentésből ez idáig 1.838 realizálódott, nagy része, 772 fő, márciusban - teszi hozzá az igazgató.

Novemberben a munkáltatók az előző havinál ugyan kevesebb, ám a tavaly novemberinél 300-zal több, körülbelül 1,9 ezer új álláshelyet jelentettek be. A gazdasági szolgáltatás területéről, a munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül érkezett 600 fős igény mellett a feldolgozóiparból jeleztek jelentősebb, 400 fő körüli felvételi szándékot a munkáltatók. Legnagyobb, mintegy 1.000 fős kereslet gyártósori összeszerelőre mutatkozott, de meghaladta a 20 főt a tehergépkocsi-vezetők, eladók és mechanikai műszerészek iránti igény is. Az októberről áthúzódóval együtt novemberben összesen 3,4 ezer főt vettek volna fel a munkáltatók, ám a  hónap végén még 1,8 ezer nyilvántartott álláshely várt gazdára.

November 30-án zárult az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány szeptember 17-én újranyitott munkahelymegőrző pályázata, amelyen eddig a 31 zalai jelentkező közül 2 cég nyert összesen közel 14,5 millió forintot 13 fő megtartására, tudtuk meg Hegyi Lászlótól. Ezen túl 4 társaság jelezte, hogy pályázati támogatás ellenében más cégtől elbocsátott dolgozókat kíván alkalmazni, szám szerint 181-et, döntés azonban egyelőre itt még nem született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!