Címtelen cégvezetők (újságírói jegyzet)

Pár héttel ezelőtt az óriási végkielégítések, lelépési pénzek, fizetések miatt szörnyülködött az ország. Nosza politikusaink rögvest törvényt hoztak és nyilvánossá tettek mindent. Pontosabban azt, amiről úgy gondolták, az indulatok csökkenthetők vele.

MTI

Adtak s közben el is vettek, mert januártól a cégnyilvántartásban a vezetők, felügyelő bizottsági tagok lakcíme már nem lesz elérhető.  Az, ami alapján gyakran ki lehetett deríteni a gyanús egybeeséseket. Ez nem csak az oknyomozó újságírók életét keseríti majd meg, a becsületes cégvezetők elől is elfedi a kapcsolati hálókat.

Nem csodálkozom. Ez a szigorítás jól beleilleszkedik abba sorba, ahogy apró lépésekkel szűkítik a nyilvánosságot és a sajtó lehetőségeit. Kezdésnek említhetjük, amikor kitiltották a kamerákat az Országház folyosóiról, miután rajtakapták a tilosban cigarettázó képviselőket. Ezt a döntést Szili Katalin házelnök hozta, aki most éppen a jövőre szövetkezik. De ne feledjük, döntését helyeselte az akkori adatvédelmi biztos, Péterfalvi Attila, majd pedig az Alkotmánybíróság is. Ennyit a felettünk uralkodó légkörről.

Nem sokkal később pedig sikerült egy régi igazságügyi rendelet megsemmisítésével lehetetlenné tenni, hogy a sajtó megismerhesse a bírósági ítéleteket, peranyagokat, a jegyzőkönyvek tartalmát. A lehetetlen helyzet feloldására eddig nagyjaink semmit nem tettek, ráadásul a negyedszázados sajtótörvényre is ráférne a generálozás, de ez végképp nem a politika érdeke, hanem a társadalomé, az meg régóta nem számít.

A cégnyilvántartást miskároló törvénymódosítást a kormányzó MSZP szavazta meg a SZDSZ-szel, miközben korrupcióellenes intézkedésekről puffogtattak lózungokat. Ehelyett inkább a nyilvánosságot kellene erősíteniük, több fényt beengedni, hogy oszoljon végre a sötétség, s végre lássuk, kik turkálnak a zsebünkben. Ha eddig még nem tudtuk volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!