Látták a Himalájában eltűnt magyar hegymászók holmiját - Fejér megyei az egyikük?

Egyelőre nem találják a négy eltűnt magyar hegymászót Kínában, de már 5000 méteren járnak a mentők Szecsuanban azon a hegyen, amelynek csúcsára akartak a magyarok feljutni. A négy magyar hegymászó közül az egyik, Tolnay Kata a dh-online információi szerint szári illetőségű.

zaol.hu

Az expedíció magyar résztvevői - Tolnay Katán kívül Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika  és  Pechtol Balázs - egy hatezer méter magas csúcs meghódítására készültek Nyugat-Szecsuanban. A hegymászó csoportnak október 31-én kellett volna visszaérkeznie a tartomány székhelyére Csengduba (Chengdu), de ez nem történt meg. A csoport internetes blogjában október 22-én Kata ezt írta: "Ma útkeresés volt az északi falban. 5500 méterig ok, tovább kérdéses. Mindenki jól van".

A mentőcsapat beszámolója szerint 4400 méteren, az alaptáborban látták a hegymászók holmiját, de úgy vélik, a négy magyar 5300 és 5500 méter között kerülhetett bajba. Egyelőre semmiféle nyomot nem találtak, az időjárási körülmények rosszak, havazik, a sziklákról folyamatosan szakad le a jég és a hó, ami nehezíti az előrejutást.
   
A kínai külügyminisztérium konzuli szolgálatán helyi idő szerint csütörtökön kora délután biztosították a pekingi magyar főkonzult afelől, hogy a kínai hatóságok mindent megtesznek az eltűnt magyar hegymászók megtalálásáért - számolt be a találkozóról Sárközy Péter.
   
A magyar diplomata tolmácsolta azt a felajánlást, amelyet a magyarországi hozzátartozók tettek, vagyis, hogy szükség esetén anyagi, vagy bármilyen más segítséget is megadnak a kutatás, a mentés elősegítéséhez, folytatásához. Magyarország ugyancsak kész mindenben rendelkezésre állni, ami a magyar hegymászók mielőbbi megtalálását segítheti.
   
Sárközy Péter elmondta, hogy kapcsolatban vannak az aggódó szülőkkel, hozzátartozókkal, és segítik folyamatos információhoz jutásukat.
   
A négy magyar, Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Kata tapasztalt hegymászók, október 7-én indultak Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében október végéig feljussanak a Himalája szomszédságában lévő - ember még nem járta - 6079 méteres csúcsra. A csoportnak október 31-én kellett volna visszaérkeznie a tartomány székhelyére, Csengduba (Chengdu). Eltűnésükről először kedden jelent meg hír a helyi sajtóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!