Indul az intervenciós felvásárlás

A gazdálkodók november elsejétől ajánlhatják fel búzájukat és árpájukat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak intervenciós felvásárlása.

zaol.hu

A kínált intervenciós ár meghaladja a piacit, ezért sok termelő próbálhat majd ilyen módon megszabadulni készleteitől, ráadásul a tonnánkénti 27 ezer 300 forint novemberben kis mértékben akár  még emelkedhet is.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) korlátlan mennyiségben vásárolhatja fel a terményeket, tudatta lapunkkal Soproni Horváth Lajos sajtófőnök.

Tanácsot adni nehéz, ám Balogh Rudolf azt mondja:  az árpa esetében érdemes lehet élni a felkínált lehetőséggel. Zalában jó, az elmúlt évek átlagához hasonló volt mind a búza-, mind az árpatermés, sok 5-6 tonna vagy afeletti hozammal  válaszolja érdeklődésünkre a Zala Megyei Agrárkamara (ZAMAK) elnöke, a baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője.

A minőséggel azonban gondok vannak. A búzából kevés, mindössze 20 százalékra tehető az étkezési besorolású, míg az árpa esetében a 63 alatti hektolitersúly okoz problémát  fogalmaz Balogh Rudolf.

A következmény: pangó  kereslet, értékesítési gondok, alacsony, sőt egyre csökkenő piaci árak. Kérdés, ilyen helyzetben a  27 ezer 300 forintos intervenciós ár mennyire lehet csábító.

- Ez a tonnánkénti összeg elmarad attól, ahol még rentábilis a termelés, hiszen ahhoz, hogy a termény nyereséget hozzon a gazdálkodóknak, 32-35 ezer forintért kellene értékesíteniük azt  - számol a kamara elnöke.  Az intervenciós ár tehát a veszteségek kompenzálására nem elég, ugyanakkor a takarmánybúza és -árpa piaci ára jelenleg 23 ezer forint körül van...

Idén, pontosan a gazdálkodók finanszírozási problémáira tekintettel, az MVH az átvételi idő radikális csökkentését tervezi. 

- A  beszállítással a felajánlástól számított négy hónap alatt kell  a termelőknek végezniük, s az MVH ezt  követően 30-35 napon belül kifizeti  a vételárat. Így, aki november legelején felajánlja, s jó ütemben beszállítja az árut, akár még 2009-ben hozzájuthat pénzéhez - tudjuk meg Soproni Horváth Lajostól.

A sajtószóvivő hozzáteszi: a tavalyi készleteket is fel lehet ajánlani intervencióra, ám ez esetben kockázatelemzés miatt, szennyezőanyag-vizsgálatot is végez a hivatal.

A takarmánybúza és -árpa zömét  már értékesítették a termelők, ám, más megyéknél ugyan kisebb mennyiségben, de még a zalai raktárakban is található  mindkettőből.

Összesen legalább 15, legfeljebb 30 ezer tonnányi  fogalmaz Balogh Rudolf.  A tavalyi készletek azonban mostanra biztosan elfogytak már, búzából, árpából és kukoricából is. Zala ugyanis közel van a szlovén  és az olasz felvevőpiac-hoz, illetve a tengeri kikötőkhöz, Rijekához és Koperhez is.

 S hogy a gazdák most mi tévők legyenek?

- Nehéz tanácsot adni  - mondja elgondolkodva a kamara elnöke. - Az ugyanis nagy tragédia lenne, ha a piaci árak a jelenlegi alá csökkennének, ám  most minden rendkívül kiszámíthatatlan. Szerintem a takamánybúza, ha lassan is, de eladható lesz, gondok az árpával lehetnek, igaz,  ebből jóval kisebb készletek vannak. Ezért, ha valaki mindenképpen meg akar szabadulni a terményétől, mert nagyon szükséges számára az abból számazó árbevétel, akkor  az árpát adja el. -

Mint Balogh Rudolf fogalmaz: jelenleg sajnos a  fellendülés lehetősége sem látszik. Ami biztos, hogy  a vevők a korábban megszokott gyakorlattal ellentétben, valószínűleg finanszírozási nehézségek miatt, az éves  szükséglet helyett mindössze 5-6 hónapra elegendő készletet szereztek be a termelőktől. A vásárlások tehát nem állnak le, ám ez sajnos nem feltétlenül hajtja majd fel az árakat a piacon, az ugyanis nemzetközi szinten is teljesen kiszámíthatatlan.

Az intervenció lebonyolításához  egyelőre úgy tűnik  elegendő raktárkapacitás áll az MVH rendelkezésére. A hivatal az előzetes becslések alapján  400 ezer tonna árpára és 100 ezer tonna búzára számít. További raktárakat azonban, amennyiben 10 ezer tonnánál nagyobb kapacitással rendelkeznek, tulajdonosok is ajánlhatnak fel. A hivatal ezt figyelembe veszi, s igény szerint szerződést köt, ám csak a tárolt áru után fizet tárolási díjat, havonta tonnánként 280 forintot.

- Felajánlható  intervencióra közraktározott áru is  hangsúlyozza a sajtófőnök, így az intervenciós felvásárlásig a mezőgazdaságitermény-tulajdonosok közraktározási hitelhez juthatnak, amennyiben tehermentesek. Aki nem tehermentes, az faktorálással oldhatja meg a gondját, mert a faktoráló cégek megelőlegezik a szükséges pénzt.   A tényleges intervenciós kifizetés azonban csak akkor történik meg, ha a közraktárjegy a fizikai áruátvétel után felszabadul, s azt  felmutatják a hivatalnak. -

Kukoricát az unió jelenlegi szabályozása szerint egyelőre nem lehet felvásárolni,  jövőre már árpát sem, s 2010-ben a búza is csak korlátozott mennyiségben ajánlható majd fel intervencióra.

A kukorica egyébként idén nagyon jónak mutatkozik, a zalai átlag közel lesz a 8 tonnához, ám nem ritka a 10 tonna feletti termésátlag sem. Ára kezdetben 23-24 ezer forint kölül alakult,  ám most pár ezer forinttal megemelkedett. Túlzottan nagy kereslet viszont nincs iránta.

Nem számít nagy mennyiségre az intervencióra felajánlott gabona tekintetében Paksa Imre, az MVH zala megyei kirendeltségének kérelemkezelési osztályvezetője.

A követelmények szigorúak, s nehezíti a helyzetet, hogy a nyáron learatott gabonát novemberig tárolniuk kell a gazdálkodóknak, ami plusz költséget ró rájuk, s akkor még mindig ott a kockázat, hogy nem felel meg a minősítés. Arról nem is beszélve, hogy az intervenció esetében az adminisztratív és fizikai ellenőrzések miatt kéthónapos átfutási idővel mindenképpen számolni kell  hangsúlyozza az osztályvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!