"Vészhelyzet" Újudvaron: cseppfolyós gáz ömlött a szabadba

Harsogott a sziréna, vízágyúk ontották a porlasztott vizet a Totalgaz-telep hatalmas, 1100 tonna cseppfolyós gázt tartalmazó tartályaira katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak pénteken Újudvaron.

Szalabán Attila

Az újudvariak lassan hozzászoknak, hogy évről-évre komoly katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak falujukban, melynek határában a megye egyik veszélyes üzeme, a Totalgaz telepe található. A sziréna idén is megszólalt - ezúttal péntek délelőtt fél kilenckor, hogy jelezze: eljött a gyakorlás ideje.
 
- A feltételezett szituáció szerint az egyik nagyméretű gáztartály alsó kifolyó szelepe műszaki okokból megsérült, s a cseppfolyós gáz ömleni kezdett a szabadba - magyarázta Wéber Antal megyei katasztrófavédelmi igazgató. - Az üzem erre a feladatra kijelölt szakemberei nem tudtak megbirkózni a problémával, átadták a terepet a tűzoltóknak, akik vízzel lecsapatták és hígították a gázt.


Mivel azonban a gyakorlat keretében nem csak a telep belső védelmi tervének megvalósítási lehetőségeit vizsgálták, a szimuláció arra is kiterjedt, hogy mi a teendő, ha a gázömlés lokalizálhatatlanná válik, és a felhő elindul a falu felé. A lakosság kimenekítésében, a forgalom lezárásában pedig már a rendőrség, valamint a falu védelmi szervezetei is részt vettek.
 
- Mindez parancsnoki ellenőrző gyakorlat is a számunkra - jelezte Egri Gyula tűzoltó alezredes, a 3 gépjármű-fecskendővel és 3 különleges szerrel, 22 fővel beavatkozó, rendkívül képzetten és összhangban dolgozó nagykanizsai hivatásos tűzoltók parancsnoka.

A gyakorlat méreteire vonatkozóan Prepok Attila polgári védelmi alezredes adott tájékoztatást. Eszerint 110 fő vett részt az akcióban, 31 technikai eszközt vonultatva fel. Az alezredes elárulta, hogy a megvalósítás során úgy találták: kiváló összhangban, a feladatokat magas színvonalon oldották meg. 

Két kiemelten veszélyes Mol-üzem
Az Európai Unióval történő jogharmonizáció keretében Magyarország 2003-ban léptette érvénybe az úgynevezett Seveso II. irányelvet, mely alapján megalkották a katasztrófák elleni védekezésről szóló törvényt. Zalában több felső küszöbértékű veszélyes üzem található   az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2005. júniusában összeállított listáján szerepel többek  között a Total Hungaria Kft. újudvari telepe, a GE kanizsai fényforrásgyára, a Mol ortaházai gáz- és olajgyűjtő állomása, valamint utóbbi társaság zalaegerszegi finomítója.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!