"Teljes mértékben elfogadhatatlan a támogatás megszüntetése!"

Zalaegerszeg - Megszűnhet a 2010/2011-es tanévtől a két tanítási nyelvű oktatás támogatása , ha marad a költségvetés mostani tervezete. Az ok: nem számít alapfeladatnak ez a képzés.

Horváth Viktória


Kölcsey Ferenc Gimázium

- Még semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk a változtatásról - válaszolt kérdésünkre a kéttannyelvű oktatást is kínáló Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója, Szűcs Gergely (balra). - Nem szeretném kimondani se, hogy megszűnhet, hiszen 1997 óta, amióta létezik nálunk a kéttannyelvű oktatás, nagyon szép eredményeket értek el a diákjaink.
 
A gimnázium 25 osztályából 11-et  öt angolt és hat németet  érintene a tervezet, 824-ből 356 tanulót. Egy olyan jól működő rendszert semmisítene meg a támogatás megszűntetése, tette hozzá az igazgató, ami pótolhatatlan lenne. Sem a szülők, sem az iskola , sem a város nem tudja előteremteni ezt a pénzt. Az önkormányzat már így is támogatja a képzést, az állami 68 ezerhez még ennek az 50 százalékát adja. Az iskolai költségvetés 10 százaléka a támogatás összege, ezt az intézmény nem tudja kigazdálkodni.


Belvárosi Angol-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola

- Teljes mértékben elfogadhatatlan a támogatás megszüntetése, hiszen a gyerekek jövőjétől vonjuk meg a lehetőséget  - vélekedett  Makovecz Tamás, a Belvárosi Angol-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatója (jobbra), ahol egy éve folyik két nyelven az oktatás. - A kialakult helyzet ellenére már dolgozunk a képzés jövő évi finanszírozásának előkészítésén. Amennyiben életbe lép, pénzügyi átcsoportosításokkal, bevételnöveléssel, támogatók felkutatásával és csoport-átszervezésekkel szerzünk anyagi hátteret a kéttannyelvű oktatáshoz. Elkészült a jövő évi beiskolázási tervünk, amiben szerepel a két tanítási nyelvű képzés, amiről egyébként november elején tartok tájékoztatást mindkét tagiskolában.

 A támogatás megszűnése nemcsak az induló osztályokat érinti, hanem az összes évfolyamot.  A képzésben minden nyelvi órát csoportbontásban tanulnak: 1618 fős osztályok 35 tantárgyat  történelmet, földrajzot, biológiát esetleg matematikát ,  az érettségi is angolul vagy németül folyik. Mivel több tanárt igényel, költségesebb az oktatás, de szükséges a nyelvi képzés erősítése: az idén a felsőoktatásban végzők egyharmada nem vehette át a diplomáját nyelvvizsga hiányában.


ZH fotók: Ohr Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!