Október 15: a fehér bot napja

Zalaegerszeg - Október 15--e a fehér bot napja. A Zala megyei vakok és látássérültek helyzetéről érdeklődtünk a megyeszékhelyi érdekvédelmi szervezetnél.

Horváth Viktória

- Kedvező változás történt nemrég, a szakminisztériumban történt egyeztetés alapján a tervezett 50 millióról 174 millióra emelték a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének támogatását. A korábbi tervezet azt hordozta magában, hogy a szövetség megszűnik, ez a veszély most elhárult - tudtuk meg Jelenics Ferenctől, a Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesületének elnökétől. - Olyan alapvető szolgáltatások kerültek volna a támogatás megszűnése miatt veszélybe, mint a vakvezetőkutya kiképzés, a Braille-nyomda működtetése vagy a hangoskönyvtárak.

A nagykanizsai székhelyű Vakok és Gyengénlátók Zala megyei Egyesülete eddig 3,5 millió forintos támogatást kapott, ami várhatóan kevesebb lesz jövőre, emiatt a programok, rendezvények ugyan elmaradhatnak, de az érdekvédelem nem szorul háttérbe.

A Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesülethez közel 70-80 település tartozik, taglétszámuk110 fő, de ennek körülbelül duplája a térségben élő látássérültek száma.
- Különböző problémákkal fordulnak hozzánk, főleg fogyatékosságukból adódó kérdésekkel: kérelmek, pályázatok, foglalkoztatás vagy segédeszközök beszerzése - tájékoztatott minket az egyesület elnöke.

Nem sajnálatot, hanem segítséget és megértést kérnek, tette hozzá Jelenics Ferenc, ha ez megfelelően működik, akkor az életvitelük könnyebbé válik. Az elmúlt években kis mértékben tudtak előrelépni, mind törvényi, mind társadalmi vonatkozásban: a többi fogyatékos szervezethez képest hátrányban vannak, ami az állami támogatásokat illeti. A legnagyobb problémát mégis a foglalkoztatás beszűkülése jelenti a számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!