Nem kell a drága távfűtés! De mi a megoldás?

Keszthely - Tavalytól megugrott azon városok és társasházak száma, amelyek lekapcsolódtak a legköltségesebb fűtési módról. A VÜZ Kft. ezért azt ajánlotta, ha nem válnak le a távhőről, az alapdíjakat három évre befagyasztják.

zaol.hu

Visszatérő, megoldatlan problémát jelent a távfűtés a lakástulajdonosoknak, mert e fűtési technológia magas rezsiköltsége miatt sokszor eladhatatlan, vagy nyomott árú az ingatlan. Nem talált meghallgatásra a sok eredménykereső felvetés egészen addig, amíg országosan el nem indultak a leválások, ami miatt bedőlhetnek a szolgáltatók. Vincze László, a VÜZ Kft. műszaki igazgatója szerint a városban is jó lenne mielőbb megoldani ezt a problémát, ezért több alternatívát is javasoltak már a közös képviselőknek.

- Az a baj, hogy nem úgy lettek ezek a 30-40 éves háztömbök, épületek megtervezve, hogy egyedi fűtésre alkalmasak legyenek. Mi olyan műszaki megoldást javasoltunk, ami minimális költségből a maximális megtérülést hozná. Kisebb lakásoknál egy központi szabályzás valósulna meg, illetve a radiátorokra fel kellene szerelni egy termosztatikus szelepet, a visszatérő oldalra meg egy elzárót. Ezzel a megoldással nagy összegeket tudnának spórolni a lakók. Másik javaslatunk, hogy rakjanak fel költségosztókat az épületekbe. Tényadatokkal lehet bizonyítani, hogy mintegy húszszázalékos megtakarítást biztosíthat. Azt kérjük, hogy ezt a három minimumfeltételt lépjék meg a tömbök. A VÜZ Kft. vállalja egyrészt az alapdíjak befagyasztását, vállalja továbbá, hogy kész meglépni egy minimális beruházást, s az alapdíjból további húsz százalék kedvezményt ad amellett, hogy mindez az előbb említett okok miatt szintén húsz százalék megtakarítást jelent. A panelprogramban is érdemes gondolkodni. Amennyiben pályáz egy társasház, mi az alapdíjból további 20 százalék kedvezményt adunk. Ha a ház hitelt venne fel, szerződésben vállaljuk a havi törlesztőrészletének kifizetését.

Ezek is érdekelhetik