226 milliós támogatást nyert Sármellék és Zalavár a volt szovjet katonai repülőtér kármentesítésre

Zalaegerszeg - A Sármellék és Zalavár között található, volt szovjet katonai repülőtér kerozinnal, benzin és gázolaj származékokkal szennyeződött területének kármentesítésére 226 millió forint uniós támogatást nyert el a két település önkormányzata - tájékoztatott közleményében a Miniszterelnöki Hivatal.

MTI/AP

Az európai uniós támogatás célja, hogy a volt szovjet katonai reptér területén a talajból és a felszín alatti vizekből eltávolítsák és ártalmatlanítsák a nagyrészt kerozin, kisebb részben benzin és gázolaj eredetű szénhidrogén szennyeződét. A kármentesítés után a tisztább és egészségesebb lesz a környezet, így nő a Kis-Balaton környékén a térség turisztikai vonzereje is.
   
A közel 380 hektáros területen található repülőteret a Magyar Néphadsereg alakította ki második világháború után, majd 1957-ben átadták a létesítmény a szovjet csapatoknak. A volt katonai reptér területén a szovjet hadsereg 1990-es kivonulása után jelentős kerozin- és gázolaj-szennyeződés maradt vissza.
   
A Sármellék és Zalavár közös tulajdonában lévő területen 1991 óta polgári forgalmat lebonyolító reptér található; az elmúlt két évtizedben újabb szennyeződés már nem került a területre. A korábban felhalmozott szennyeződés eltávolítása viszont már meghaladta a két önkormányzat anyagi lehetőségeit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!