Online ébredés - Az internet felfalja a családi reggeliket?

USA - Sok amerikai családban már csak emlékként élnek az együtt elfogyasztott reggelik, amikor még nem az e-mailek és a közösségi portálokra érkező bejegyzések elolvasásával indult a nap, és amikor a szülőknek csak a tévével kellett megküzdeniük a gyerekek figyelméért. Ma már azonban a világháló és az elektromos "kütyük" uralják a reggeleket, az "ősök" pedig sms-üzenetekkel ébresztik csemetéiket. Az Egyesült Államokban az internet átvette az uralmat a reggelek felett.

zaol.hu

A családfő e-mailek, illetve a Facebook és Twitter közösségi oldalakra érkező üzeneteinek elolvasásával indítja a napot

Így van ezzel a Michigan államban élő Gude család is. A szülők két tinédzser fiút nevelnek, az internet és a technika világának befolyását pedig mi sem mutatja jobban, hogy maga a családfő, a hajnali hatkor kelő Karl Gude is az e-mailek, illetve a Facebook és Twitter közösségi oldalakra érkező üzeneteinek elolvasásával indítja a napot. A srácok, Cole és Erik számára pedig sms-írással, illetve videojátékkal kezdődik a nap, de persze ők sem maradhatnak le a Facebookra érkező bejegyzésekről. 
    
A Gude családban - amely csak egy a számtalan technikafüggő amerikai famíliák közül - hamar összetűzések tárgyává vált a világháló ijesztő mértékű befolyása. Az anya, Dorsey Gude egy ideig még hadakozott az online ébredés ellen, mondván, hogy az internet felfalja a közös családi életet. Manapság azonban a reggeli után már ő is laptopját keresi. 
"Olyan dolgok, amelyeket pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tartottam, ma már megszokottá váltak ebben a házban" - idézi Dorsey Gude szavait a The New York Times amerikai napilap. "Ilyen az is, hogy mind a négyen négy különböző laptopon, négy különböző szobába elvonulva kezdjük a napot" - teszi hozzá az internet hatalma előtt behódoló anya. A technológia ugyan a mindennapi élet több szokását is felrúgta, sokak számára viszont jó hatása is volt: véget vetett a hétköznapok kiszámítható rutinjának. 


Már azelőtt rákapcsolódnak a világhálóra, hogy kiszállnának az ágyból

Ilyen az amerikai reggel az internet korában, az emberek hat-nyolc óra hálózati megvonás - alvás - után a mobiltelefonokra és laptopokra éhesen ébrednek, és gyakran már azelőtt rákapcsolódnak a világra, hogy kiszállnának az ágyból vagy eleget tennének a biológia által diktált követelményeknek.

"Korábban felkeltél, bementél a fürdőszobába, megmostad a fogad, majd elolvastad az újságot" - mondja Naomi S. Baron, az American University nyelvészeti professzora, aki a technológia mindennapi életbe való benyomulását kutatja. "De mára drámaian megváltozott az, hogy reggel mi az első dolgunk. Én is beismerem: az első, amit reggelente teszek, az az, hogy megnézem az e-mailjeimet" - teszi hozzá a szakember.

    
"Régen kistakarójuk volt, ma mobiltelefonjaik vannak"
    
Legtöbb kortársukhoz hasonlóan a Gude-fiúk is karnyújtásnyira alszanak telefonjaiktól, így reggelente már rögtön üzenetírással köszönthetik az új napot. Ébresztőórára már rég nincs szükség, apjuk sms-üzenettel ébreszti őket. "Az üzengetést gyakorlatilag házi telefonként használjuk. Felmehetnék az emeletre, de tudom, hogy az sms-eikre mindig odafigyelnek" - jegyzi meg Karl Gude. A technika által a családi harmóniára jelentett fenyegetéssel a Gude família is tisztában van, éppen ezért úgy döntöttek, hogy a hétvégéken kikapcsolják eszközeiket, és több időt töltenek együtt. 
    
Sok család számára azonban az elektronikus eszközök uralma csak még tovább fokozta a reggeli kavarodást. Ott, ahol korábban a fürdőszoba használata vagy az újság felett folyt ádáz harc, ma a házban található egyetlen számítógépért folyik a küzdelem, vagy azért, hogy egyáltalán ne használjanak ilyen sok kütyüt, és inkább egymásra figyeljenek. 
    
"Régen kistakarójuk volt, ma telefonjaik vannak, a töltővel pedig köldökzsinórként kapcsolódnak a hálózathoz. Ha az ágyuk messze lenne a konnektortól, talán a földön aludnának" - mesél két gyereke reggeli technológiai "búvárkodásáról" Liz Perle, San Franciscó-i anyuka. 
    

Reggel hétkor rakétasebességgel kezd nőni a világháló forgalma

Az internetforgalom jelentős reggeli növekedése a szolgáltatóknak is szemet szúrt. Az Arbor Networks bostoni cég szerint az Egyesült Államokban éjfél és reggel hat óra között csökken a hálózatot használók száma, majd reggel hétkor rakétasebességgel kezd nőni a világháló forgalma. Ugyanez a helyzet az sms-írással is, az egy évvel korábbi adatokhoz képest 2009 júliusában ötven százalékkal nőtt a reggel hét és délelőtt 10 óra között elküldött szöveges üzenetek száma.
    
Amerikában tehát lassan mindenki korán kel, a szülők a más időzónákban dolgozó kollegáktól érkező üzenetekre kíváncsiak, a gyerekek pedig a más városokban élő barátok csevegésébe akarnak bekapcsolódni. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, hogy a gyerkőcök születésnapjára ajándékozott laptop ne vezessen az iskolabusz lekéséséhez vagy a kutya rövidebbre szabott sétájához. 
Elvégre a családi reggeleket és a finom reggelit mégsem győzheti le a virtuális világ…


Forrás: MTI


Fotók: illusztráció


Minden, ami DIGITÁLIS - barangoljon rovatunk cikkei között! Klikk IDE! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!