Máté Péter-slágerekkel tarol a komári énekes

Zalakomár - A zalakomári Tóber László egy évvel ezelőtt énekelt először közönség előtt. Azóta egyre több helyre hívják fellépni falunapra, s más rendezvényekre. Az egyik szemére nem látó férfi autodidakta módon, hallás alapján tanult meg énekelni.

zaol.hu

Egykori általános iskolai tanára, Németh Lászlóné Lendvai Mária figyelt fel nemrég volt tanítványa tehetségére. Tóber László egyelőre még ingyen megy, ha hívják valahova, pedig munkaképesség-csökkenéséből fakadó havi ellátása alig haladja meg a 25 ezer forintot. Élvezi, amit csinál, de azért titkon reméli, hogy az éneklésre alapozva újra építheti életét.

- A bal szemem születéskor károsodott, de csak nemrég állapították meg az ötven százalékos munkaképesség-csökkenést - mondta a férfi. - E mellett lehetne dolgozni, szeretnék is, de mindenhonnan eltanácsolnak. Érdekes módon a betegségem senkit nem érdekelt addig, amíg vállalkozóként látástól vakulásig dolgoztam. A közelmúltban azonban kénytelen voltam felszámolni a vállalkozást, s azóta rendszeres szociális járadékban részesülök.

A kereskedelmi érettségivel rendelkező férfi azért sem érti, hogy miért nem látják szívesen a munkáltatók, mert míg a maga ura volt, rendszeresen járt áruért kisteherautóval (!) a fővárosi piacokra, s az sem okozott különösebb gondot senkinek. Egyébként éppen e hosszú utak során gyarapította repertoárját. 



Tóber László egy évvel ezelőtt énekelt először közönség előtt
Fotó: Horváth-Balogh Attila

- Egyszer a 67-es úton autóztam éppen, s a rádióból az ismert Republic-nóta szólt, amit persze, teli torokból énekeltem én is, hiszen egyedül lévén, nem tudtam senkihez se szólni - magyarázta. - Egészen tavalyig magamnak énekelgettem, hol az autóban, a fürdőben. Egy rendezvény alkalmával a tanárnő megkérdezte: nem lenne-e kedvem szerepelni a dalárdában? Mire azt válaszoltam, még csak negyven vagyok, s valahogy úgy érzem: a magyar nóta nem nekem való. Végül mégis rábeszéltek, s egy következő lépésként tavaly, a kistérségi művészeti találkozón (szintén a tanárnő biztatására) elindultam szólóban. Nem azt mondom, hogy fergeteges sikert arattam, de azért nagy tapsot kaptam.

Azóta nincs megállás: a férfi rendszeres vendég falunapokon, rendezvényeken, legutóbb a szepetneki lecsófesztiválon lépett fel. Repertoárja a slágerekre épül, kedvenc előadója Máté Péter. Újabban a harmonikával is ismerkedik _ nagyapjától örökölt egy hangszert, amit idestova 30 évvel ezelőtt vett kézbe utoljára. És vannak már rajongói is.

- A minap Eszteregnyén jártam, ahol Márió, a harmonikás előtt énekelhettem - mesélte. - Utána odajött hozzám két tini, s azt mondták: maga jobb volt, mint a Márió. Kell ennél több?

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!