Kézre kerítették a romák elleni támadások gyanúsítottjait! Bencze: rasszista indíték volt a prioritás (frissítve 17:00)

Budapest - DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll a romák ellen elkövetett gyilkosságok elkövetésével gyanúsított négy férfi előzetes letartóztatására - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány péntek délután rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten, ahol bejelentették a romák ellen elkövetett támadássorozat elkövetésével gyanúsítottak elfogását .

MTI/AP


17.00

Az altábornagy hangsúlyozta: a rasszista indíték volt a fő prioritás a romák elleni támadásokban.

    
A gyanúsítottakat péntek hajnalban, 2 óra 15 perckor állították elő egy debreceni szórakozóhelyről. Az altábornagy közölte: a négy, 28 és 42 év közötti férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozása eredményeként fogták el. A négy férfit őrizetbe vették, kihallgatásuk folyamatban van.
    
Bencze József a Rendőrség Igazgatási Központjában tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok, és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatóak a bűncselekménnyel.


15:00

Helyszínelnek Debrecenben

Debrecen - Még mindig helyszínelnek a rendőrök abban a debreceni belvárosi sörözőben, ahol péntekre virradóan elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen pénteken kora délután. Az MTI helyszíni információ szerint a Perényi 1. nevű sörözőbe csütörtökön éjfél után hatoltak be a kommandósok, mindenkit igazoltattak, majd több személyt elvittek a helyszínről.  Ezzel egy időben más helyszíneken is sor került rendőrségi akciókra Debrecenben. 


Személyautó áll a Perényi 1. nevű debreceni belvárosi söröző előtt, ahol 2009. augusztus 21-ére virradóra elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait 
Fotó: MTI/Oláh Tibor

A Perényi 1. söröző Debrecen múzeumi negyedében, a cégbíróság épületének pincéjében működik. Üzemeltetője Barabás Zoltán közismert debreceni vállalkozó, aki az MTI-nek elmondta: ő maga semmit nem tudott az akcióról, a söröző helyiségét a bíróságtól bérli.  Barabás Zoltán - mint mondta - péntek reggel a rendőröktől értesült a történtekről, azt azonban nem közölték vele, hogy kiket vettek őrizetbe. Megerősítette: neki semmilyen tudomása nincs a történtekről, az őrizetbe vett személyek között nincs sörözői munkatárs.  
    
Barabás Zoltán miután reggel tájékozódott a történtekről, magánprogramra elutazott Debrecenből.  
A helyszínen tartózkodó rendőrök azt nem mondták el meddig tart a helyszínelés, de az alapos, minden részletre kiterjedő munkák éjjel három óra óta tartanak a Perényi 1. sörözőben.


13.00

Nem történt elfogás Nyírpilisen
Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság határozottan cáfolja, hogy a romák elleni támadásokkal kapcsolatos ma délutáni ORFK-NNI sajtótájékoztató bármilyen módon kötődik Nyírpilishez; a településen semmiféle elfogás nem történt – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t pénteken.

Péntekre virradó éjszaka jelentették be a rendőrségre, hogy a Nyírpilisen területfigyelést ellátó polgárőr gépkocsi hátsó ablaka betört, sérülést viszont senki sem szenvedett – mondta Fülöp Gergely. A százados közlése szerint az autóban ülők azt gondolták, hogy lövés történt, a jármű azonban a betört hátsó ablak kivételével teljesen ép, sértetlen volt.  
A rendőrségi szemle nem talált sem lövedéket, sem egyéb idegen anyagot, ami az üveget betörhette volna - tette hozzá.  Fülöp Gergely azt is elmondta: pénteken délelőtt a nyírpilisiek arról értesítették a rendőrséget, hogy egy apró szöget találtak megrongált kocsijuk hátsó ülésén.      
A rendőrség ismételt helyszíni szemlét tart, a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanújával elrendelt nyomozás keretében során vizsgálják, hogy a tárgy hogyan kerülhetett oda – közölte a szóvivő. 

Nyírpilisen a hivatalosan bejegyzett és megalakult roma polgárőrség négy autóval járőrözött a településen és annak határában - mondta el az MTI-nek Farkas Árpád, az egyik polgárőr. Éjjel negyed 1 óra körül az egyik autóban ülők egy hatalmas durranást hallottak, majd "berobbant" az autó hátsó szélvédője. A bennülők megijedtek, gázt adtak, majd néhány száz méterrel odébb  megálltak, hogy megnézzék, mi történhetett. Nem láttak autót, és nem láttak senkit az úton. 
Ezután értesítették a rendőröket, akik három járőrautóval érkeztek a helyszínre. Közben riasztották a térség és a megye cigány vezetőit valamint a polgármestert, aki egyben a roma polgárőrség parancsnoka is. Hozzátette, hogy az eset után a településen "úrrá lett a pánik".  
    
Tejfel László, a Regionális Cigány Önkormányzat vezetője azt mondta, hogy az autót bűnügyi technikusok vizsgálják.


12.30

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)  pénteken megerősítette, hogy elfogtak öt személyt, akiket a romák elleni támadás-sorozat elkövetésével gyanúsítanak.

Bartha László az NNI szóvivője elmondta: Debrecenben egy szórakozó helyen fogtak el hat férfit csütörtök éjjel, közülük öt gyanúsítható a romák elleni támadássorozatban való részvétellel. A szóvivő közlése szerint az éjjel a Nyírpilisen történt feltehető támadásnak nincs köze a gyanúsítottak elfogásához, és abban az ügyben a megyei kapitányság folytat eljárást.
    
Bővebben az ügyről az NNI vezetője és az országos rendőrfőkapitány délután rendkívüli sajtótájékoztatón számol be - tette hozzá a szóvivő.
    
A romák sérelmére elkövetett kilenc bűncselekmény során - amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda időközben 120 főre bővített külön egysége folytatott nyomozást - a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek.
    
A kilenc bűncselekményt tavaly és részben idén követték el:
tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február
23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-ára virradóra Kislétán. 
A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetettben ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.
    
A felderítés sikere érdekében az eddigi legmagasabb, 100 millió forintos nyomravezetői díjat tűzte ki a rendőrség



10.00

Nyírpilisi támadásuk után fogták el a romák elleni támadások gyanúsítottjait

A romák elleni támadás-sorozat feltételezett gyanúsítottjait nyírpilisi fegyveres támadásuk után fogták el csütörtökön éjjel.
Az MTI úgy tudja, hogy a támadók a szabolcs-szatmár megyei Nyírpilisen sörétes puskával rálőttek a járőröző romák autójára. A kiérkező rendőrök rövid üldözás után fogták el a hat gyanúsítottat.

A hírügynökség rendőrségi forrásból származó értesülése szerint az elkövetők nem roma származásúak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!