2011-ben lesz nyolcszáz éve, hogy először írták le: Kiskutas (frissítve képgalériával)

Kiskutas - Az elmúlt években a misebor, idén a gomba állt a középpontban Kiskutas Napján. A mindig igen színvonalas programokat tartogató falunapon szombaton megfordult például Gémesi György, közreműködött Körtvélyessy Zsolt és fellépett Rátóti Zoltán is.

Varga Andor

A szervezők talán kicsit későre időzítették a napot nyitó gombatúrát, melynek során a délelőtti főzőversenyben résztvevő csapatok képviselőivel a környező erdőkben alapanyagot igyekeztek gyűjteni a versenyművekhez. A zsákmány -  mint Molnár Szilárd, a programok egyik szervezője elmondta - nem volt valami gazdag, az indulók azonban készültek erre az eshetőségre: mindenki hozott magával gombát otthonról.

Így a pölöskei Rozmaring Kézműves és Hagyományőrző Egyesület is, melynek vezetőjétől, Gaál Katalintól megtudtuk: szévízmenti gombaleves krumpligombóccal elnevezésű ételt készítenek, s nagyon bíznak a jó helyezésben - egy éve is második díjat sikerült szerezniük Kiskutason. A gomba-ételeket Körtvélyessy Zsolt színművész értékelte.

  -  A falunapból egyébként nem száműzték végleg a miseborok versenyét, csak szünetet tartanak 2011-ig, amikor Kiskutas első írásos említésének 800. évfordulóját ünneplik majd. A programok azonban így is emlékezetesek voltak: Rátóti Zoltán Jászai-díjas színművész zenés előadásában volt látható Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia című darabja; a helyi, messze földön ismert színjátszó kör, az Ego-színpad ballagási (kiöregedett tagokat búcsúztató) estet tartott; nyílt helytörténeti kiállítás; megemlékeztek Zala megye 1000 és az újkori magyar demokrácia 20 évéről (előbbi alkalomból elhelyezték egy leendő szobor alapkövét); valamint a falu érdekében végzett munka jutalmaként átadtak elismeréseket is. Külön öröm, hogy ebben a körben jutalmazták a Zalai Hírlap szerkesztőségét is.

Kiskutas Napját a megasztáros Mark és Szecsődi Károly, valamint a Bulldózer rockzenekar koncertje zárta.


További képekért klikk ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!