Útlevél ujjlenyomattal és drágulással

Zalaegerszeg - Az új útleveleknek eztán elmaradhatatlan tartozéka lesz az ujjlenyomat, s mostantól mindenkinek rendelkeznie kell valamilyen személyazonosításra alkalmas okmánnyal, ideértve az újszölötteket is. A változások június 28-tól léptek hatályba.

Varga Lívia

Személyi igazolvány 14 éves kor alatt

- Mostantól a szülők 14 év alatti gyermekeik számára is igényelhetnek személyigazolványt - szögezi le a megyeszékhelyi Okmány- és Lakcímnyilvántartó Iroda vezetője, Horváth István. - Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a Magyarországon világra jött, újszölött magyar állampolgárok részére a törvényes képviselő az anyakönyvezési eljárás keretében már a kórházban jelezheti ezen kérelmét, amit az intézmény az illetékes anyakönyvvezetőnek továbbít, aki végül eljuttatja az okmányirodához a kérést, amihez egy igazolványképet is csatolni kell a babáról.


Herczeg Alex és édesapja, Herczeg Péter a megyeszékhelyi okmányirodában - ezúttal a kisfiú az ügyfél
Fotó: Katona Tibor

Ha ekkor elmulasztjuk a kérést, ezt követően már csak a település jegyzőnél, illetve az okmányirodákban lehet a személyazonosító igazolvány kiadását kérelmezni. Ezt kiskorú esetében egyébként kizárólag a törvényes képviselő teheti meg.

- Fontos - folytatja Horváth István -, hogy eztán minden polgárnak, az újszülötteket is ideértve, valamilyen személyazonosításra alkalmas okmánnyal rendelkeznie kell, ami a szülő döntése alapján akár útlevél is lehet.

Lényeges változás továbbá, hogy a szülő kérésére - illetékmentesen - a gondviselő nevét és telefonszámát is feltüntetik a gyermek lakcímkártyáján, akinek mostantól egyébként akár tb-kártyája és adóigazolványa is lehet.

A személyi igazolvány 14 év alatt illetékmentes, kivéve persze, ha elveszett, megrongálódott és pótolni kell, s 70 év fölött is csak akkor kell fizetni érte, ha az igénylő útlevéllel vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel rendelkezik, hiszen  akár ezzel is igazolhatja magát. Egyéb esetekben 1500 forint az illeték díja.


Az útlevélbe a bal és a jobb mutatóujj lenyomata kerül

- Most életbe lépett jelentős változás az is, hogy ezen túl az útlevelek biometrikus tároló eleme tartalmazni fogja az ujjlenyomatunkat is - közli Horváth István. - Kivételt képeznek ez alól a 12 éven aluliak, valamint azok, akik átmeneti vagy állandó jelleggel képtelenek ujjlenyomatot adni, illetőleg, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak megjelenni az okmányirodában. Így az okmány azonban csak egy évig lesz érvényes.

Útlevelünkbe egyébként a bal és jobb mutatóujjunk lenyomata kerül, ha pedig valakinek e két ujja hiányzik, a többi ujj meghatározott sorrendjében történik a mintavétel. Kivételt képez ez alól a kisujj, az ugyanis nem alkalmas azonosításra.


Sas Diánától ujjlenyomatot vesznek az egerszegi okmányirodában
Fotó: Katona Tibor

Az új útlevéllel együtt a drágulás is megérkezett: míg eddig öt évre hatezerbe, tíz évre pedig tízezerbe került az okmány, mostantól előbbi esetben 7500, utóbbiban pedig 14 ezer forintot kell majd fizetnünk érte. Egy éves érvényesség esetén, valamint 18 év alatt és 70 év fölött pedig 2500 forintunkba kerül az útlevél. Ami pedig az érvényességet illeti: 6 éves kor alatt három évig, 6 és 18 év között öt évig, 18 és 70 év között alapesetben öt, kérelem esetén tíz évig, míg efölött szintén tíz évig tart az érvényesség.

Szerdán egy jogosítványt érintő változás is életbe lép. 
A vezetői engedély érvényesítésekor a kategória érvényességi idején belül bárki kérheti, hogy annak lejáratát  a könnyebb megjegyezhetőség érdekében  születési hónapjához, napjához igazítsák. Ez a módosítás azonban kizárólag az egészségügyi alkalmasság érvényességére vonatkozik, nem befolyásolja tehát az okmány érvényességét, ami a kiállítástól számított 10 évig alkalmas személyazonosságunk igazolására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!