Szerinted melyik a legszebb magyar szó? Szavazz!

Budapest - A Magyar Nyelv Éve alkalmából egy internetes szavazást indítottak azzal a céllal, hogy kiderüljön, melyik magyar szót szeretnék megőrizni az utókornak az emberek

zaol.hu

"Hagyj egy szót magad után!" elnevezéssel országos szavazás indult szerdán a Magyar Nyelv Éve alkalmából. Balázs Géza nyelvész elmondta, hogy azzal a céllal szervezik az internetes voksolást, hogy kiderüljön, a 21. század embere melyik magyar szót szeretné megőrizni az utókornak.

Balázs Géza elmondta, hogy Kosztolányi Dezső indította az első hasonló szavazást francia mintára, 1933-ban a Pesti Hírlapban. Akkor a következő szavakat találták a legszebbnek az emberek: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív és sír. 
Azóta szinte minden évtizedben volt olyan kezdeményezés, hogy összegyűjtsék a legjellemzőbb, legérdekesebb vagy legszebb szavakat. Legutóbb 1991-ben indított az egyik újság egy ilyen akciót. Az édesanya, a szerelem, a boldogság, a szeretet, a gyermek, a csillag és a haza szavak kerültek fel akkor a listára- közölte Balázs Géza nyelvész.

Megfigyelhető, hogy korábban elsősorban egy szótagú szavak és főként főnevek kerültek be a legszebb szavak közé, míg az utóbbi évtizedekben már hosszabb szavakra is voksoltak az emberek- mondta Balázs Géza.

Az országos szavazás része a Balassi Intézet által szervezett Magyar Nyelv Éve programsorozatnak. 


Szavazzon Ön is! Kattintson az alábbi linkre!
http://www.szoszavazo.hu/" target="_blank"

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!