"Pokoli" torony - Eladják a rozoga tízemeletest?

Nagykanizsa - Dr. Tuboly Marianna jegyző törvényességi észrevételét követően sem mondott le a Bartók utca 1. számú tízemeletes épület értékesítéséről a város önkormányzata. Az illetékesek azonban - szót fogadva a törvényesség legfőbb őrének - új közgyűlési döntést szorgalmaznak.

Szalabán Attila

Mint annak idején megírtuk, Nagykanizsa közgyűlése úgy döntött: nettó 72 millió forintért meghirdeti eladásra a korábban kiürített, Bartók utcai tízemeletes bérházat. Az épület alapos felújításra, több száz millió forint értékű beavatkozásra szorul - az önkormányzat ennek elvégzését is az adás-vétel feltételeként határozta meg. 


2006. júniusában - távolról nem is tűnik ki emeletes társai közül az épület

A város vagyongazdálkodási részvénytársasága meg is rendezte az épület eladása érdekében meghirdetett két nyilvános versenytárgyalást, ám - mint arról lapunk szintén beszámolt -, egyiken sem jelentkezett érdeklődő cég. Rögtön a második aukciót követően azonban igen: egy társaság felajánlotta, hogy 1 forintért megveszi a házat, teljesen felújítja, és nyolc korszerűsített lakást visszaad a városnak - cserébe pedig megtartja a többit. Erre persze a kanizsai közgyűlés is reagált: a városatyák úgy döntöttek, hogy a Vagyongazdálkodási Zrt-t felhatalmazzák a jelentkezővel való tárgyalásokra. 

Csakhogy dr. Tuboly Marianna jegyző mindez ellen komoly jogi aggályokat fogalmazott meg, törvényességi észrevételt téve. A javaslatban ugyanis több kérdés nem lett tisztázva, így például, hogy ki és mikor határozza meg a lakások forgalmi értékét, ha az ajánlattevő cég menet közben meggondolja magát, akkor ki fizeti az értéknövelő beruházásokat. 


                        2008. szeptembere

- Pillanatnyilag még érvényes az a közgyűlési döntés, hogy tárgyaljunk, de már elkészült egy új előterjesztés, melyet várhatóan a július 15-i képviselő-testületi ülés napirendjei között vitatnak meg a városatyák - jelezte érdeklődésünkre Kámán László, a Vagyongazdálkodási Zrt. vezérigazgatója. - Ez a javaslat már arról szól, hogy vonja vissza a közgyűlés a korábbi döntését, és hatalmazzon fel bennünket új versenytárgyalás megtartására. Azon pedig már a korábbiaknál annyival szabadabbak lennének a feltételek, hogy akár lakásokkal is lehetne fizetni az épületért.

A vezérigazgató szerint - amennyiben a közgyűlés rábólint az új javaslatra - még idén ősszel meg lehetne tartani a versenytárgyalást. Ráadásul pillanatnyilag úgy tűnik, azon nem egyetlenként venne részt a már az önkormányzatot megkereső társaság - időközben ugyanis feltűnt egy új cég, mely szintén komolyan érdeklődik a Bartók utca 1. szám alatti épület hasznosítása iránt. Mint megtudtuk, ezen szervezet képviselői jelenleg az üresen álló ház állapotát vizsgálják.


A toronyház 2009. júliusában
ZH fotók: Szakony Attila, Varga György


Képgaléria: A nagykanizsai "szellem ház" (Bartók utca 1.) élete képekben 2006-tól napjainkig. Klikk IDE!



A toronyház története a Zalai Hírlap online felületén - kattintson az alábbi címekre:


2009. május 20.
Van vevő - 1 forintot adna a lepukkant toronyházért 
Nagykanizsa - Két pályázati fordulóban sem sikerült vevőt találni több mint 70 millió forintért Nagykanizsán a város első toronyházára, egy vállalkozás azonban egy forintért megvenné és felújítaná az üresen álló 11 szintes épületet - mondta el Kámán László, az önkormányzati vagyonkezelő társaság vezérigazgatója.


2009. március 30. 
Ezt nézze meg! Toronyház eladó - tíz emelet 72,5 millióért 
Nagykanizsa - Nyilvános versenytárgyaláson 72,5 millióért hirdette meg eladásra az önkormányzat a dél-zalai város első toronyházát. Ez lakásonként 1,2 milliót jelent a teljes felújításra szoruló épületben...


2008. szeptember 26. 
Az utolsó lakók is elhagyják
Nagykanizsa - Néhány héten belül kísértetházzá változik a Bartók utca 1. szám alatti bérház. Az épületet ugyanis az önkormányzat teljesen kiüríti, sorsa pedig eladás vagy pedig bontás lesz.


2008. április 14.
Tornyosuló gondok
Nagykanizsa - Az év végéig várhatóan az utolsó bérlőt is kiköltöztetik a Bartók utcai tízemeletesből. A város legelső toronyháza annyira rossz állapotban van, hogy már nem érdemes felújítani. Marad hát a robbantás? 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!