Még több véradót várnak jövő héten Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - A megyeszékhelyen jövő héten minden nap várják a donorokat a vérellátóban. A kiemelt alkalom beiktatásával a kellő vérkészlet biztonságáról kívánnak gondoskodni.

Sinkovics Eta

Ahhoz, hogy a hazai  egészségügy megfelelő ellátásban részesüljön, országosan 450 ezer egységnyi vérnek kell rendelkezésre állni. 

- Ez azt jelenti, hogy hetente 7500 egység alá nem eshet az ország vérkészlete. Zala megyében  évente 15 ezer, hetente pedig  280-300 egység biztosításáról  gondoskodunk  - érzékeltette a véradás szükségességét dr. Baracskai Józsefné, a Vöröskereszt megyei igazgatója.  
Mint elmondta, jelenleg nem szenvednek készlethiányban, ám a nyár sok szempontból kiemelt szervezést igényel.  A szabadságok, a nyaralások miatt nehezen érik el a donorokat, miközben a gyakori balesetek miatt fokozottabb vérellátásra van szükség a kórházakban. 

- Évek óta véradóhetet szervezünk nyaranta Zalaegerszegen és Nagykanizsán. Jövő héten hétfőtől  a megyeszékhelyi vérellátóba nyolctól három óráig, illetve csütörtökön öt óráig várjuk a véradókat, naponta mintegy 40-45 személyt. A tőlük egyenként levett négy  deciliter  vér biztonságos mennyiséget  nyújt az elkövetkezendő hetekre. Olyan személyeket is megszólítottunk, akik korábban rendszeres véradók voltak, ám  valamiért kikerültek a látókörünkből. Számítunk a fiatalokra és a régiek mellett az új donorokra is.  Természetesen nemcsak e kiemelt állomásra várjuk a jelentkezőket, hanem a megye területén folyamatosan történő véradások helyszíneire  is - hangsúlyozta Baracskai Józsefné.   

A megyei igazgató  elmondta, abban, hogy országos viszonylatban is kevés a véradó -  egyébként 18 évestől 65 éves korig jelentkezhetnek donornak , közrejátszik a fiatalok számának csökkenése, a lakosság egészségi állapotának a  romlása és a munkanélküliség is. A zalai Vöröskereszt  Fejér és Veszprém megyével a középdunántúli régiót képviseli, vérellátásban szükség esetén egymást kisegítik.  Baracskainé azt is megemlítette, ebből a szempontból idén kiesett Kapolcs, ahol tavaly 1800 személy kereste fel a kihelyezett állomást.  De az időjárás sem segítette az önkéntesek aktivitását,  ebben az évben négyszer mosta el Zalában a  véradásra felállított sátrakat az eső. 


Fotók: ZH archív

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!