Letöltendő szabadságvesztést kapott a sikkasztó ügyvédnő

Zalaegerszeg - Letöltendő szabadságvesztésre ítélte a megyei bíróság dr. Kálóczi Zsuzsanna hévízi volt ügyvédet és örökre eltiltotta hivatása gyakorlásától. Ezzel megváltoztatták a tavaly novemberben hozott elsőfokú döntést. Akkor 2 év börtönnel sújtották a hévízi jogászt, ám végrehajtását felfüggesztették. Emellett ügyvédi hivatását 7 évig nem gyakorolhatta volna.

MTI

 Az ügyészség fellebbezése nyomán  a megyei bíróság 2 év 8 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztést szabott ki, és nem látta indokát, hogy dr. Kálóczi Zsuzsanna valaha is újra ügyvéd lehessen.

 A 48 éves hévízi nőt hatrendbeli sikkasztásért, valamint magánokirat-hamisításért marasztalták el, és pénzmellékbüntetésként 5 millió forintot kell fizetnie, valamint közel 27 millió forint vagyonelkobzással is sújtották, és vissza kell fizetnie volt ügyfeleinek közel 27 millió forintot. Egyrendbeli csalás és kétrendbeli magánokirat-hamisítás vádja alól felmentették.

 A 2002-re visszanyúló történet lényege, hogy dr. Kálóczi Zsuzsanna az ügyvédi munkája során az ügyfeleitől letétbe hozzá került pénzeket elsikkasztotta. Egyik esetben egy Kanadában élő férfi bízta meg balatoni ingatlan vásárlásával. Ehhez 2003 augusztusában 8 millió forint értékű valutát utalt át Kálóczinak.

Mivel az üzlet nem jött létre, kérte pénzét vissza, ám ez csak 9 hónappal később, erőteljes ügyvédi fellépésre történt meg. A pénzből addig saját kiadásait fedezte

Hasonlóképpen járt egy betéti társaság képviselője, aki a tagtársai járandóságát, közel ötmillió forintot helyezett letétbe 2003 novemberében dr. Kálóczi Zsuzsannánál. Ebből a kifizetést még felszólításra sem teljesítette, a pénzt csak huzamosabb idő után adta vissza. 

Rosszabbul járt az a férfi, aki válása után a vagyonmegosztás részeként közel 3 millió forintot helyezett letétbe a hévízi ügyvédnél 2005 májusában. A summát a volt feleségnek kellett volna átutalni. A milliók nem kerültek elő. 

Nem látta pénzét az a zalaegerszegi család sem, amelynek hévízi ingatlanhoz fűződő perében járt el dr. Kálóczi Zsuzsanna. Megbízói a 2003-ban folyt bírósági ügy végén nem tudták magukhoz váltani az értékes ingatlant, viszont az érte nekik járó mintegy 24 millió forint sem jutott el hozzájuk. A pénzt a hévízi ügyvéd 2004 májusában a saját számlájára utaltatta, majd felvette és elköltötte. 

Július 3-án  a megyei bíróságon tartott tárgyaláson nem jelent meg Kálóczi Zsuzsanna. Védője az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte, tekintettel arra, hogy az ügyében eljáró bírót védence feljelentette, és ezért elfogultnak tartja. Emellett enyhítésre méltó oknak vélte az eljárás elhúzódását és a sértetti közrehatást. 

Az ügyész ezzel szemben súlyosbításra tett indítványt. Kiemelte, az ügyvédi szakmába vetett bizalmat rendítette meg az, ami történt. Kálóczi Zsuzsanna megbízóitól 40 millió forintot vett át és ebből mindössze 13 milliót fizetett vissza a büntetőeljárás fenyegetésre. Ráadásul ezek után még arcátlanul magas ügyvédi munkadíjat vont le, esetenként ez elérte a letét 25 százalékát. Kiszolgáltatott helyzetű ügyfelei ebbe is belementek, hogy legalább pénzük egy részét visszakapják. 

A jogerős ítélet indoklásában elhangzott, tavaly novemberben megalapozott, ám enyhe ítélet született. Az eljárás elhúzódásában pedig döntő része volt Kálóczi Zsuzsannának, aki az ügyében eljáró személyek közül szinte mindenki ellen elfogultságot jelentett be vagy beperelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!