Ifjabb John F. Kennedy-t sem kerülte el a Kennedy-átok

Budapest- Tíz éve, 1999. július 16-án ismét beteljesedett a "Kennedy-átok": 38 éves korában légi baleset áldozata lett ifjabb John F. Kennedy, az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök egyetlen életben lévő fia, Amerika kedvence.

zaol.hu


JFK Jr, John-Jonh, Amerika kedvence, azaz ifjabb John F. Kennedy

JFK Jr. ,vagy ahogy a sajtóban emlegették, John-John élete az első pillanattól a sajtó kielégíthetetlen kíváncsisága közepette, a fotóriporterek gyűrűjének szorításában telt. (A John-John is egy újságírói félrehallás "eredménye", a családban soha senki nem szólította így.) 

1960. november 25-én, tizenhat nappal azután született, hogy apját megválasztották az Egyesült Államok harmincötödik elnökének. A fiatal, gazdag és rendkívül népszerű elnöki pár harmadik gyermeke a Fehér Házban nevelkedett anyja, Jackie Kennedy felügyelete alatt.

Apja 1963. november 22-én merénylet áldozata lett, három nappal később egy fotó járta be a világot, amelyen az éppen hároméves John-John katonai tisztelgéssel búcsúzott a meggyilkolt elnöktől.

1968-ban anyja a görög hajómágnás Aristotelis Onassis felesége lett, majd nyolc év múlva elvált, az ifjabb John ekkor tizennégy éves volt. A családi tradícióval szakítva a Harvard helyett a Brown Egyetemen diplomázott történelemből. Ezt követően a Kennedyk által támogatott projektben dolgozott, üzleti vállalkozásokban vállalt szerepet és 1989-ben - harmadik nekifutásra - a jogi diplomát is megszerezte. 1995-ben George címmel szórakoztató politikai magazint indított, amelyet jórészt csak személye tartott a felszínen, halála után nem sokkal meg is szűnt.


Kennedy és a nők

A különösen jóképű és atlétikus fiatalember tehetséges atléta és amatőr színész is volt, 1988-ban a People magazin a világ legszexisebb férfijának választotta meg. (Ő volt az első nem aktív színész, aki elnyerte a címet és az első, aki már nincs az élők sorában.) 

Közismerten népszerű volt a nők körében, filmsztárokkal flörtölt, ünnepelt modellek voltak a barátnői. A leghosszabb kapcsolat Daryl Hannah-hoz fűzte, de feltűnt oldalán Sarah Jessica Parker, és rövid időre Madonna is. Ő mégis a viszonylag ismeretlen Carolyn Jeanne Bessettet választotta feleségül, aki csak egy év ostrom után mondott idgent, de ezután is nagyon rosszul viselte a média kitüntető figyelmét.


Végzetes hiba?

A politikai ambíciókat soha nem dédelgető ifjabb JFK, felesége és sógornője 1999. július 16-án indultak kisgépükkel egy esküvőre. Soha nem érkeztek meg, a roncsokra és a holttestekre csak napokkal később bukkantak rá. 

A hivatalos vizsgálat szerint a pilóta-engedélyét csak egy évvel korábban megszerző Kennedy az éjszakai repülés során elvesztette uralmát a gép fölött, amely szédületes sebességgel csapódott a vízbe.


A Kennedy-átok

A Kennedy családban több tragédia is történt.  Százötven év telt el azóta, hogy a Kennedy-dinasztia alapítója kivándorolt Írországból az Egyesült Államokba. Azóta a család minden generációját a páratlan sikerek és megdöbbentő tragédiák sorozata kíséri.   Edward Klein író A Kennedy-átok címmel könyvet is írt a tragédiák sorozatáról. 

Klein 39 példát említ, amelyek között halálos balesetek, fiatalon bekövetkezett súlyos betegségek, alkohol- és droghalálok, öngyilkosságok és megdöbbentő politikai botrányok egyaránt szerepelnek. John Fitzgerald Kennedy-t meggyilkolták, Edward Kennedy súlyosan megsérült egy kis híján végzetes repülőgép-szerencsétlenségben. Robert Kennedy is gyilkosság áldozata lett és 1944-től napjainkig légibalesetekben a Kennedy család további hét tagja veszítette életét, köztük ifjabb John F. Kennedy is. A Kennedy család még a szeptember 11-ei tragédiából sem maradt ki: Jacqueline Kennedy egyik rokona a Pentagonba csapódó repülőgép utasa volt.


Forrás: MTI,www.hetek.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!