Agrárgéptalálkozó a keszthelyi múzeumban (frissítve képgalériával)

Keszthely - A magyar mezőgazdaság műszaki emlékeit felvonultató program részesei letettek szombaton a keszthelyi Georgikon Majormúzeum látogatói. Az élő hagyományőrzés jegyében immár negyedik alkalommal rendezték meg a Majorbéli géptalálkozót.

Horányi Árpád

Nagyszabású program szervezésével idézték az agrármúltat. A Festetics uradalom örökséget múzeumként őrző Georgikon-major hiteles teret adott az agrárműszaki emlékeket gyűjtők kiállítási darabjainak. Az egykori gazdasági központ a funkcionálása alatt mindig nevezetes volt a korszerűségéről, aminek egyik megjelenítője a gépesítés. Ezt idézték fel a géptalálkozó látnivalói. 



A kiállítási darabok koruk mezőgazdaságában a gépesítés forradalmasítását is jelentették 

Fotók: Horányi Árpád

Az ünnepélyes megnyitón a tradicionális nyári rendezvények kínálatába immár beépült, a város agrármúltját megidéző látványos eseményként ajánlotta a programot a látogatók figyelmébe Pálinkás Róbert, alpolgármester.
A majormúzeum a mezőgazdaság gépesítésének számos nevezetes darabját őrzi: a legrégebbiek köz van két ma is üzemképes angol gőzgép, számos olyan erő- és munkagép, amelyek megjelenésükkor teljesítményüket, korszerűsítésüket tekintve műszaki forradalmasítást jelentettek a mezőgazdálkodásban. Sok ilyen eszköz van magánkézben is, ezek adnak randevút egymásnak a tulajdonosaikkal, a keszthelyi géptalálkozókon. 



Lehetőség nyílott kipróbálni a kézi hajtású gépeket

A látottakhoz fűzött megnyitóbeszédben Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a nagy ívű áttekintést adó bemutató is hitelesíti azt a reményt, hogy a magyar mezőgazdaságnak nem csak múltja van, hanem lesz jövője is. 

Házigazdaként dr. Szabóné Lázár Ibolya, a múzeum vezetője, valamint dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum igazgatóhelyettese emléklapot adott át a kiállítóknak. 



Többségük működését bemutatták

Erő- és munkagépek, a talajművelés, a betakarítás, kézi-gépi erejű eszközei, továbbá makettek, színes látnivalót jelentettek, többségük működését is látni lehetett. A kézi meghajtásúakat pedig ki is próbálhatták a látogatók.                        


TOVÁBBI KÉPEKÉRT KLIKK A FOTÓKRA!                            

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!