Tudta? Nyáron nem ajánlatos tetováltatni

Zalaegerszeg - Dr. Papp Malvina, bőrgyógyász főorvos tanácsait kértük az évszakra jellemző panaszokkal - szőrtelenítési problémákkal, fertőzések megelőzésével és általános higiéniával - kapcsolatban.

Kiss Gyöngyvér

Hogy felhőtlenül élvezzük a nyári endorfinfürdőt, nem árt odafigyelnünk bőrünk védelmére. Gyakran halljuk, hogy a leégés ellen védenünk kell bőrünket, azonban ilyenkor sajnos más veszély is leselkedik testünk legfelső rétegére.

- A szoknyák, ujjatlan topok és persze fürdőruhák viselésével egyre többet mutatunk meg magunkból. Így ha valamikor, most  itt az ideje, hogy leszámoljunk a nemkívánatos szőrszálakkal. Rengeteg erre szolgáló módszert ismerhettünk meg mostanában. Mindenkinek másra érzékeny a bőre, egyénileg kell megtalálni a legjobb magoldást, és ez sajnos csak kísérletezgetés útján mehet  - mondta dr. Papp Malvina. -  Azt azonban kiemelném, hogy bármilyen módszer mellett döntöttünk, huszonnégy órán át nem szabad bekrémeznünk az érintett felületet. Dezodort használhatunk, de más kozmetikum a frissen szőrtelenített bőrre nem ajánlott, hiszen bármilyen eljárással is élünk, a tüsző sérülhet. Víz természetesen ekkor is érheti bőrünket, s vele biztosíthatjuk a higiéniát.

Máskor is érvényes, hogy gyakori zuhanyzás esetén a doktornő a meleg vizes mosdást ajánlja.

-  A napi fő tisztálkodásként mindenképpen az esti fürdést javaslom, hiszen éjszaka tud regenerálódni bőrünk, s így megőrzi ellenálló képességét  - tanácsolta a főorvos.  - Ehhez pedig olyan tusfürdőt érdemes választani, amelynek ph-értéke öthöz közeli. Meleg vízzel persze napközben is frissíthetjük testünket.

A fürdéshez még fontosnak látta a doktornő megemlíteni az alapos törölközést, amivel csökkenthetjük annak esélyét is, hogy a kellemetlen gombás fertőzések tegyék tönkre a vakációnkat.
 
- Ahogyan a természetben élő gombáknak, úgy a testünkön sarjadzó változatnak is három éltető eleme a meleg, a nedvesség és a sötétség - fejtetegette szakértőnk.  - Ezért kell hangsúlyt fektetni mosakodásnál és törölközésnél a hajlatokra, és   emiatt fontos a strandolás utáni azonnali zuhanyzás is. A mesterséges, klórozott medencék helyett a nagyobb, szabadtéri füdőket részesítsük előnyben: ott több hely jut egy főre, s kisebb a fertőzésveszély, mint a zárt strandokon.

A testdíszek is egyre népszerűbbek, ezért rákérdeztünk a varratásokkal kapcsolatos egészségügyi tudnivalókra is.

Semmiképpen nem ajánlom, hogy erre az évszakra tervezzük a tetováltatást. Ennek a testdíszítésnek a lényege, hogy a bőr alá fecskendezik a festékanyagot, így várni kell, hogy annak minden rétege begyógyuljon. Ilyenkor a melegtől nő a fertőzésveszély, ezeknek a kórokozóknak pedig csak kedvez bármilyen nyílt seb. Ezért inkább halasszuk őszre, vagy majd tavaszra testünk ilyen jellegű díszítését  - magyarázta Papp Malvina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!