Kevés a donor - évente hétezren halnak meg májbetegségben

Zalaegerszeg - A hatéves Flóra a napokban új májat kapott a transzplantációs klinikán. Egy csornai kisfiú tragikus halála, s a szülők tiszteletreméltó gesztusa a szervek felajánlása nyomán juthatott Flóra, s még négy további gyerek új esélyhez.

Magyar Hajnalka


Évente 30 - 50 májtranszplantáció zajlik hazánkban

A szervátültetés általában akkor kerül reflektorfénybe, ha gyereket érint a baj. Pedig hazánkban évente több mint 7 ezer ember hal meg májbetegségben, s számos akad közöttük, akin csak a transzplantáció segíthetne. Ám kevés a donor  tudjuk meg dr. Gerlei Zsuzsától, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának belgyógyász infektológusától, aki a napokban Zalaegerszegen tartott előadást, a Vírusos Májbetegek Egyesülete (VIMEZ) vendégeként. 

- Évente 30 - 50 májtranszplantáció zajlik hazánkban, a gyermekeket érintő beavatkozás azonban ritka. A mostani műtét az örömteli kivételek kategóriájába tartozik. Egy olyan kislány kapta a szervet, akinek sürgős szüksége volt rá, izgultunk érte nagyon, mikor tudunk rajta segíteni. Most eljött az alkalom... - utal Flórára a transzplantációs klinika májambulanciájának vezetője. 

A kislány és társai arcát a televízió jóvoltából az egész ország megismerhette, így úgy érezhetjük, közünk van a sorsukhoz. De nem lehet minden szervre várót bemutatni... Pedig a többi arctalan, névtelen reménykedőnek ugyanúgy az élete múlhat azon, akad-e donor. 

Flóra mindössze hat napot töltött a várólistán.  Hogy a rendszer előre sorolta, betegségének súlyossága mellett annak is köszönhető, hogy májtranszplantációnál lényeges a méret, tehát a testalkatbeli hasonlóság. Mint Gerlei  doktornő mondja, döntő szempont  a mellkaskörfogat,  az kapja a májat, akibe belefér.
 
Pillanatnyilag 80 beteg található a várólistán, van aki 20 napja került fel, de olyan is akad, aki több mint  870  napja várakozik. A sorrendet egy rendkívül sok szempontot  köztük a várható élettartamot  figyelembe vevő számítógépes algoritmus határozza meg, amit az USA-ban dolgoztak ki. Ott 14-16 ezer ember vár májra...


Májzsugor. A név megtévesztő, hiszen  a szerv  nagyobb lesz, ám az egészséges májszövet mennyisége csökken. Csak az átültetés segíthet
Fotó: illusztráció


- Hazánkban hány ember él új májjal? 
 
- Több mint 260 beteg rendszeres gondozását végezzük a centrumban, de összességében már 400 fölött van a transzplantációk száma. Épp a mai napon, ezekben a percekben is zajlik egy műtét, egy felnőtt agyhalottból származó szervet ültetnek be. 

- A szakirodalom szerint mindössze a potenciális donorok egyharmadának van átültetésre alkalmas állapotban a mája. Mi ennek az oka?
 
- Alapvetően az életmódunk. Elég beteg az ország, átültetni pedig csak teljesen egészséges szervet lehet. Ha a kórházak jelentik is az agyhalottat, gyakran kiderül, hogy az elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás miatt használhatatlan a szerv. Előfordult, hogy olyan alkoholbeteg donort jelentettek, akinek magának is új májra lett volna szüksége... 

- Melyek azok a betegségek, amelyeknél szóba jöhet a transzplantáció?

- A máj a testünk legnagyobb szerve, csodálatos regenerálódásra képes, ám előrehaladott vírusfertőzés (hepatitisz C, illetve B), alkohol s egyéb rendellenességek hatására visszavonhatatlanul károsodhat. A végstádiumú májbetegségeknél pedig az egyetlen terápiás lehetőség a transzplantáció. Leggyakrabban vírus és alkohol okozta májzsugor (cirózis), illetve az epeutakkal összefüggő kórok miatt kerül sor átültetésre, de számos egyéb, pédául genetikai indikáció is felmerülhet.


A hepatitisz B világszerte 2 milliárd fertőzésért felelős

A vírusfertőzöttek száma megdöbbentően nagy, a hepatitisz B világszerte 2 milliárd fertőzésért felelős, s évente 1 millióan meg is halnak. Hazánkban 2004 óta van mód e körben is transzplantációra, s ma már jó prognózissal zajlanak a beavatkozások. A hepatitisz C fertőzöttek számát Magyarországon 80-150 ezer közöttire becslik. Nem túl megnyugtató, hogy ehhez képest mindössze 8 ezret kezelnek, s nem tudni, hányan lehetnek a tünetmentes hordozók. A vírusfertőzést egyébként a transzplantáció sem gyógyítja meg, az új máj is megfertőződik, amint a beteg első csepp vére áthalad rajta. Azért van mégis életmentő jelentősége a műtétnek, mert a friss máj  alkalmassá teszi a beteget a gyógyszeres kezelésre. 

A daganatok külön kategóriát jelentenek, pontos kritériumok határozzák meg, milyen méretű és számú májdaganat esetén jöhet szóba az átültetés. Ha azonban a tumor nem csak  a májban van, a transzplantáció végzetes következményekkel járhat. A kilökődést gátló gyógyszerek ugyanis legyengítik az immunrendszert, így a rosszindulatú folyamat fellángol, s drámai gyorsasággal elveszítik a beteget. 

A kizáró okok között szerepel még egyebek közt a HIV pozitív lelet is, bár evvel dr. Gerlei Zsuzsa nem ért egyet, számos más országban e társbetegséggel is fel lehet kerülni a várólistára. Etikai kérdéseket vet fel az is, hogy alkoholbeteg milyen körülmények között, s hányszor kaphat új májat. 
- Mivel nem ritka, hogy az életmentő műtét után visszaesnek, felmerül, hogy megérdemlik-e, nem volna-e jobb másnak adni. Szerintem ők sem rekeszthetők ki a várólistáról, de tény, Magyarországon feltétel a műtétet megelőző egyéves absztinencia. Volt már rá példa, hogy valakit le kellett venni a várólistáról, mert amikor riadóra behívták, alkoholos állapotban volt. 

- Az élődonoros átültetés (a szervet felkínáló májának csak egy részét metszik ki) számos nehézséget kiküszöböl, nálunk mégis nagyon ritka. Miért?

- A technika és a szakembergárda rendelkezésre áll nálunk is, mégis mindössze néhány ilyen beavatkozás történt. Pedig sok esetben valóban ez lehetne a megoldás. Gyakori azonban, hogy a donorként szóba jöhető hozzátartozók mája sem egészséges, vagy életkoruk miatt nem alkalmasak. Emellett hazánkban a májtranszplantációval kapcsolatos hajlandóság is kétséges, s nem csak a donorok részéről. Sok beteg úgy nyilatkozik, hogy nem teszi ki ilyen kockázatnak a gyermekét, a férjét, egyéb rokonát. 

A klinikán 1995 óta zajlik májtranszplantációs program. 2003-tól jelentősen emelkedett a beavatkozások száma, s evvel párhuzamosan a halálozás is csökkent. Az egyéves túlélés 83 százalékot mutat, ami nemzetközi viszonylatban is jó eredmény. A gyógyulás nagyban függ a beteg hozzáállásától is, szedi-e a szükséges gyógyszereket, eljár-e gondozásra. Ha minden rendben van, a transzplantált beteg fél évvel a műtét után már munkába állhat, iskolába mehet. Sőt, a családtervezés gondolatát sem kell elvetnie.
 - A műtöttek fele hölgy, s 54 százalékuk még fogamzóképes korú. Nagy boldogságunk, hogy közülük hatan már teljesen egészséges újszülöttnek adtak életet, a hetedik babát pedig épp most várjuk.

Két zalai él új májjal
Zala megyéből eddig két beteg esett át sikeres májátültetésen, egy harmadik, hévízi páciens pedig a várólistán szerepel  tudjuk meg Csitos Józsefnétől, az öt éve alakult, s több mint 50 tagot számláló Vírusos Májbetegek Egyesülete  elnökétől. A Zala Megyei Kórház infektológiájának főnővére elmondja,  negyedévente tartanak összejöveteleket, amelyeken  hasznos ismeretterjesztő előadások hangzanak el a betegségről. Emellett közös kerékpártúrán is részt vettek már, s kirándulásokat szerveznek.  A programokon nem csak a májbetegeket, de azok hozzátartozóit és barátait is szívesen látják, hiszen minden gyógyulást, elfogadást segítő támasz elkél a kórral folytatott küzdelemben
.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!