„Egy rossz lépés miatt ” - Megszólal az Alpokban lezuhant magyar nő férje

Zalaegerszeg - Gyűjtést szerveznek az Ausztriában vasárnap délután balesetben meghalt egerszegi 49 éves asszony munkatársai, barátai a család megsegítésére.

MTI

Mint arról beszámoltunk, halálos balesetet szenvedett egy egerszegi nő túrázás közben vasárnap a Rax-Alpokban. A 49 éves nő negyedmagával túrázott a hegyekben Reichenau an der Rax közelében, mikor a hegyekből visszafelé tartva egy meredek szakaszon megcsúszott és 80 métert zuhant.

- Imádtunk túrázni mindketten, így ismerkedtünk össze annak idején - fogadott az egyszerűen berendezett lakásban Elvira férje, Zseli László. - A Bakonyt jártuk, akkor kezdődött a kapcsolatunk, még 1986-ban. Szinte minden hétvégén mentünk valahová a Göcsej SE tagjaival. Megpakoltuk a csővázas hátizsákot és indultunk akár többnapos bakancsos túrákra - mesélte.

Aztán megszületett kislányuk, változtak a körülmények. Az asszony a bíróságon a civilszervezetek ügyeit intézte, férje kétkezi munkával kereste kenyerét, kevesebb idő és pénz jutott erre a kikapcsolódásra.

- Én ritkábban jártam el, de a feleségem ha csak tehette, ment, ha nem bakancsot húzott, akkor kerékpárral indult túrázni.

Szerencsére ez nem a gazdagok sportja, hiszen a jó lábbelin kívül nem sok minden kell hozzá. Igaz, az osztrák hegyekben már elkel a védősisak és az alpinistákéhoz hasonló heveder, az úgynevezett beülő is. Ehhez két erős szál csatlakozik a végén karabinerekkel, amiket rákapcsolnak a turistáknak kiépített útvonalakon a sziklafalhoz erősített biztosító acélkötélre. Így amikor a sodronyt rögzítő szemeknél egymás után át kell kapcsolni a karabinert, az egyik kötél mindig biztosít. 

Ez a felszerelés, hacsak nem volt rá szükség, azaz nem „zuhant” vele a túrázó, évekig szolgált, akárcsak a biztonsági öv az autóban. Ezért jobbára csak az utazásra kellett költeni,
magyarázta férfi, aki a feleségével együtt eddig havi 200 ezer forint körüli összegből gazdálkodva nevelte idén érettségiző lányát.

- A Rax-Alpok azért is kedvelt az egerszegi túrázók között, mert autóval bő két óra alatt el lehet érni, ezért egynapos kirándulások ideális terepe - vette elő közben a térképet és ujja végigfutott a végzetes kirándulás vonalán. - Ez a legjobban kiépített túraparadicsomok egyike. Könnyen teljesíthető, a veszélyesebb szakaszokon ott húzódnak az acélsodronyok az ösvény mellett. Elvirát azonban nem ilyen helyen érte a baleset, hanem egy erdei ösvényen, egy rossz lépés miatt - magyarázta.

Az asszony holttestét várhatóan csütörtökön hozzák haza Ausztriából.

A költségek a temetéssel együtt már megközelítik a hétszázezer forintot és még nem tudni, hogy a hegyi mentők helikopteres beavatkozása, valamint egyéb kinti fizetnivalók mennyit kóstálnak még.

- A feleségem a természetbarát szövetség tagjaként rendelkezett biztosítással, de ezt régen kötötték és nem változtatták a díját, így mindössze háromezer forintot jelent, a család biztosítása is csak további százezret - számolt gyorsan a férfi. - Sajnos a hét végére nem kötöttek biztosítást, egynapos túrára mentek jól ismert terepre, nem gondolták, hogy baj történhet - simított végig a térképen.


A család megsegítésére a Zalai Bírósági Dolgozókért Alapítvány számlájára lehet adományt eljuttatni a 11749008-20158466-os bankszámlaszámra Elvira megjelöléssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!