Személyi és tárgyi hiányosságok a kanizsai kórházban?

Nagykanizsa - Egy a közelmúltban végzett szakfelügyeleti ellenőrzésen több hiányosságot is feltártak a városi kórház nőgyógyászati, illetve csecsemő- és gyermekosztályán. A főigazgató ugyan elkészítette az intézkedési tervet, ám annak várható következményeiről, hatásairól nem akart nyilatkozni.

zaol.hu

Az ÁNTSZ Nyugat-Dunántúli Regionális Intézete által március elején lefolytatott ellenőrzésről, a feltárt személyi és tárgyi hiányosságokról, valamint a főigazgató, prof. dr. Bátorfi József  által  erre készített  intézkedési tervről írásos előterjesztés is készült, amit a legutóbbi közgyűlésen a testület is megtárgyalt. Mint az olvasható,  a csecsemő- és gyermekosztályon nem csak a tárgyi, de   a személyi feltételek is hiányosak. Az osztályon csupán három  szakorvos dolgozik,  nekik  kell(ene) ellátni a 26 ágyas osztályt, a 4 ágyas gyermek intenzív részleget és a heti 59 órás járóbeteg rendelést is. A vizsgálatot végző szakfelügyelet szerint a szakorvoshiány olyan mértékű, hogy az általános gyermekgyógyászati osztály működését sem látja biztosítottnak, ehhez ugyanis 5 szakorvosra lenne szükség.


A gyermekosztályon a közelmúltban végzett ellenőrzést az ÁNTSZ
Fotó: archív

A kórház vezetősége mindezek tükrében úgy határozott, hogy az gyermek intenzíves 4 ágyat  általános ágyakká minősítik át. Emellett  a szakorvoshiány miatt  megszüntetik a gyermekkardiológiai és a gyermekdiabetológiai szakrendeléseket, s az így megmaradt óraszámokat a gyermek neurológiai (ideggyógyászati), valamint  a pulmonológiai (tüdőgyógyászati) szakrendelésekhez csoportosítják. Az anyagból egyébként az is kiderül, hogy a kórház évek óta próbál gyermekgyógyász szakorvosokat szerződtetni, ám ezidáig nem jártak sikerrel.  Tény az is, hogy az elkövetkezendő években javulás állhat be e téren, hiszen több, az osztályon dolgozó  orvos is szakvizsga előtt áll.

Az ellenőrzés a nőgyógyászati osztály tárgyi feltételeinek bővítésére is tesz javaslatot, ezek szerint indokolt lenne az endoszkópos műszerpark fejlesztése és korszerűbb ultrahangos készülék beszerzése. Az utóbbiak beszerzése egyébként állítólag folyamatban van.

A vizsgálat által megállapított hiányosságok kezeléséről, a gyermek intenzíves  ágyak átcsoportosításáról, a két szakrendelés megszüntetéséről, s ezek hatásairól szerettük volna megkérdezni a kórház főigazgatóját is, ám prof. dr. Bátorfi József nem volt hajlandó szóba állni lapunk munkatársával, s azt sem engedélyezte, hogy fotót készítsünk az osztályon. Úgy tudjuk a főigazgató hétfőn sajtótájékoztatót tart e témakörben.


ZH információ: Pásztor András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!