Mit egyen a gyerek egy vega családban?

ZH - A vegetáriánizmus közismert fogalom a magyar társadalomban, a latin eredetű vegetabilis - növényi - szóból származik. A vegetáriánus emberek növényi eredetű élelmiszerekkel táplálkoznak, elutasítják az állati eredetű termékeket.

Horog László

Ezt különböző filozófiák alapján teszik, sokan azért, mert sajnálják az állatokat, nem tartják jó megoldásnak, hogy az emberek azért ölik meg őket, hogy később elfogyasszák.

A Fejér Megyei Szent György Kórház gyermekosztályának főorvosa, dr. Simon Gábor elmondta: a vegetáriánus életmódnak különböző szigorúságú módjai vannak, a legkevésbé megengedő az úgynevezett vegán életmód, amikor kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, ide tartoznak a gyümölcsevők és a nyers koszton élők, akik sokszor még a hőkezelés valamilyen módját sem fogadják el.

A másik, rendkívül szigorú módja a vegetáriánizmusnak a makrobiotikus táplálkozás, ami kizárólag gabonafélékből, illetve zöldségfélékből – hüvelyesekkel kiegészítve – áll.

Aztán vannak megengedőbb formák, ilyenek a laktovegetáriánusok, akik a tejet, tejtermékeket elfogadják, aztán a lakto ovo vegetáriánusok, akik a tejtermékek mellett még tojást is magukhoz vesznek.

Továbbá vannak a szemivegetáriánusok, akik alapvetően a növényi élelmet preferálják, de a fehér húsokat, a halat és baromfit kis mennyiségben fogyasztják.

A főorvos elmondta, a növényi fehérjék nem teljesen komplettek, a fehérjéket felépítő aminosavak közül néhány esszenciális aminosav – ami a test felépítéséhez feltétlenül szükséges – a növényekben nem található meg, ezért a gyermekgyógyász számára a fejlődő szervezet felépítéséhez nélkülözhetetlen aminosavak hiánya miatt elfogadhatatlan a két szigorú forma, a vegán és a makrobiotikus.

Ezenkívül bizonyos vitaminok, a B6, B12, valamint a makroelemek közül a vas, a kalcium nem biztosítottak a vegetáriánus étrend szigorú formáinál.

A gyermek növekedése késik, súlyos kalciumanyagcsere-betegség léphet fel a D-vitamin-hiány, illetve nem megfelelő kalciumfelszívódás miatt, ami a csontok elferdüléséhez, továbbá törésekhez is vezethet.

Azok a gyermekek, akik kizárólag vegán étrenden vannak, súlyos hiánybetegségekkel küzdenek.  A szülőt meg kell győzni: ami a felnőttkorban, a már kifejlődött szervezetnél az életfolyamatok fenntartására elegendő, az gyermekkorban nem elégséges.

A lakto ovo vegetáriánus, szemivegetáriánus étrendet speciálisan képzett szakember (dietetikus) tudja úgy összeállítani, hogy a gyermekek fejlődése megfelelő legyen. A szoptató anyáknál különösen veszélyes, ha az elválasztáskor elutasítják a tehéntej alapú tápszereket. Amennyiben a szülők meggyőzhetetlenek ebben a kérdésben, szójából készült tápszerek adásával közel normális aminosav-bevitelt tudunk elérni, de közel sem az optimálisat.

– Sokat hallunk arról, hogy a vegetáriánus életmód milyen egészséges, ami bizonyos kórállapotok esetében valóban igaz, például a túltápláltaknál gyakran észlelt magas vérzsír- és koleszterinértékek, amelyek komoly érszövődményekhez vezetnek, vegetáriánusoknál nem  fordulnak gyakran elő. Bizonyos daganattípusok is ritkábbak a vegetáriánusoknál. Az, hogy egyes kórképek vegetáriánusoknál ritkábban fordulnak elő, azzal is magyarázható, hogy az ilyen táplálkozási módot folytatók többnyire nem fogyasztanak alkoholt, nem dohányoznak és sportos életmódot folytatnak – mondta az orvos.

Összefoglalva az elmondottakat: felnőttkorban a lakto ovo, illetve szemivegetáriánus diéta biztosíthatja a szervezet problémamentes működését, de ilyenkor is célszerű figyelembe venni dietetikus szakember ajánlását és tanácsait. 

Ésszerűen összeállított étrend, tej- és tojástartalmú, valamint fehér húst tartalmazó típusnál a gyermek számára megfelelő lehet, de az ellen harcolni kell, hogy a vegán és makrobiotikus diétát a gyermek fejlődésének időszakában (18 éves korig) alkalmazzák.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!