Két hónap után sincs információ az Irakban lelőtt nagyradai férfi ügyében

Nagykanizsa - Két hónappal a haláleset után sincs információ az Irakban lelőtt Bogdán Tibor halálának körülményeiről - mondta el az elhunyt testvére. A Külügyminisztérium azt közölte, hogy az amerikai hatóságok megkeresik a családot.

zaol.hu

Bogdán Margit kedden közölte: a család továbbra sem kapott információt senkitől arra vonatkozóan, hogy hogyan, milyen körülmények között érte halálos lövés Bogdán Tibort. A TOIFOR alkalmazásában teherautósofőrként dolgozó nagyradai férfit március 26-án, az iraki Tádzsiban, az amerikai támaszponton érte a halálos lövés.
    
Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő kedden az MTI-nek megismételte a tárca korábbi közlését, amely szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége április 23-án, jegyzékben értesítette hivatalosan a Külügyminisztériumot a halálesetről és arról, hogy egy amerikai katonát vádolnak a Katonai Törvénykönyv 118. cikke szerinti emberöléssel. Hozzátette, hogy a halált okozó lövés körülményeinek vizsgálatában az Iraki Többnemzetiségű Haderő (MNF-I) járt el. Az ügyben a vádemelés megtörtént, további információkat "a nyomozati és bírósági eljárás integritásának megőrzése érdekében" az illetékes hadbíróság adhat.
Mátrai Zsuzsa elmondta, hogy a halálesetről kapott amerikai tájékoztatás részleteiről és a büntetőeljárás megindulásáról a konzuli szolgálat értesítette a hozzátartozókat. Ezen túlmenően az amerikai hatóságok keresik, de még nem vették fel a családdal a kapcsolatot, amelyet a konzuli szolgálat közreműködőként segít.
    
Held Andrea, a férfi munkáltatójának marketingvezetője korábban azt mondta: Bogdán Tibort munkavégzés közben, a táborban érte a halálos lövés. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe is vették.
    
Az amerikai erők április elején közölték, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó márciusban történt lelövése miatt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető Tádzsi amerikai támaszpontján lőtte le az alvállalkozót - állt az amerikai erők jelentésében, amely nem részletezte az emberölés körülményeit, nem közölte az áldozat nevét.
    
Bogdán Tibort április 21-én temették el egykori lakóhelyén, a Zala megyei Nagyradán.



Előzmények: 

2009.04.06. - Exkluzív: Zalai volt az Irakban lelőtt magyar! 
Döbbenetes információ birtokába jutott lapunk: a március végén Irakban lelőtt férfi egy nagyardai fiatalember volt, aki egy 6 éves gyermeket hagyott maga után.


2009. 04. 07.  - Miért kellett meghalnia? 
Március végén megöltek egy 36 éves magyar férfit Irakban. A tragédia kapcsán egy amerikai katona ellen vádat emeltek, ám a részletek továbbra is homályosak. Vajon miért kellett meghalnia a nagyradai Bogdán Tibornak?

2009.04.22. - Másfél millió dollár - Dr. Bárándy György szerint az USA kártérítési kötelezettsége nyilvánvaló
Másfélmillió dollár kártérítést követel az Amerikai Egyesült Államoktól az Irakban meggyilkolt Bogdán Tibor családja. Ügyvédjük, Dr. Bárándy György úgy véli: a kártérítési kötelezettség nyilvánvaló.


További részletek a kapcsolt anyagok között!



Információ: MTI, Zalai Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!